Rusii sunt cu ochii pe NATO: Pun in Crimeea radare care bat pana in Bosfor

Joi, 07 Iulie 2016, ora 11:23
5682 citiri
Rusii sunt cu ochii pe NATO: Pun in Crimeea radare care bat pana in Bosfor
Foto: RT.com

Rusia anunta ca va tine sub observatie miscarile Aliantei Nord-Atlantice cu ajutorul unor radare de mare putere, care vor fi instalate in zona Marii Baltice si in Peninsula Crimeea din Marea Neagra.

Noile statii radar ar urma sa monitorizeze miscarile navelor si avioanelor pe o raza de 450 km, conform unei surse din Ministerul rus al Apararii, citata de portalul RT.

"Asteptam ca o varianta imbunatatita a radarelor Podsolnukh sa fie operationala in Marea Baltica incepand cu 2017", a declarat o sursa din minister pentru agentia Interfax, adaugand ca o astfel de statie va fi pozitionata si in Crimeea pentru a depista navele straine care traverseaza stramtoarea Bosfor.

Rusii au in prezent trei radare Podsolnukh (Floarea Soarelui- n.r.) operationale, acestea fiind pozitionate in regiunea Orientului Indepartat si in Marea Caspica, dar oficialii din Ministerul Apararii de la Moscova doresc sa isi imbunatateasca sistemul de supraveghere si in flancurile de vest si de sud, unde NATO isi face simtita prezenta militara.

Raza de actiune a radarelor Podsolnukh de tip OTH (over the horizon) o depaseste pe cea a sistemelor conventionale, iar statiile produse de RTI Systems pot detecta, monitoriza si clasifica pana la 300 de de nave maritime si 100 de aeronave aflate pe o raza de maxim 450 km.

"In 2017, Ministerul Apararii va achizitiona mai multe statii radar de acest tip care vor fi amplasate in zona arctica, ca si la frontierele de vest si de sud ale tarii", a explicat Serghey Baev, directorul general al RTI Systems.

Radarele tip OTH folosesc reflectia semnalului radar din ionosfera pentru a depista diverse obiecte aflate in miscare. O parte a semnalului reflectat spre sol se intoarce in atmosfera si este captat din nou de catre sursa.

Statiile Podsolnukh sunt capabile sa retransmita in timp util semnalul captat si catre navele proprii sau sistemele antiaeriene aflate la distante semnificative.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#radare Marea Neagra, #monitorizare NATO, #tensiuni Rusia NATO, #vase militare NATO , #NATO