Rusii se mobilizeaza la granita de vest. Razboiul declaratiilor dintre Moscova si NATO, tot mai incins

Miercuri, 25 Mai 2016, ora 14:09
11399 citiri
Rusii se mobilizeaza la granita de vest. Razboiul declaratiilor dintre Moscova si NATO, tot mai incins
Foto: Wikimedia

Trei divizii militare rusesti au fost trimise la granita de vest a tarii, oficialii de la Moscova motivand aceasta masura ca o forma de protectie in fata cresterii prezentei NATO in regiune.

"Interesele noastre vor fi protejate. Deplasarea celor trei divizii este doar una dintre masurile ce vor fi luate in acest context", a explicat Alexander Grushko, reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, anunta IB Times.

Dialogul dintre Moscova si Occident se arata tot mai acid, dupa ce NATO a anuntat ca va deplasa patru batalioane in Europa de Est si zona Marii Baltice, in urma apelurilor facute de tarile aliate din regiune dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, in martie 2014.

Statele Unite au anuntat ca vor contribui cu trupe doar pentru un batalion, in incercarea de a-i face si pe ceilalti membri NATO din Europa sa reactioneze in fata pericolului reprezentat de Rusia.

Pana acum, Germania si Marea Britanie au anuntat ca se vor implica cu trupe in acest proiect.

Rusii nu vad cu ochi buni extinderea NATO

Saptamana trecuta, semnarea protocolului de aderare la NATO de catre Muntenegru a starnit un alt val de reactii taioase din partea Kremlinului, care isi vede periclitate interesele din regiune din cauza extinderii Aliantei Nord-Atlantice.

"A devenit evident ca extinderea NATO nu a reusit sa aduca o imbunatatire a relatiilor Rusiei cu tarile care au aderat la organizatie, ci doar o inrautatire a acestora. In acest context, politica NATO devine clara: nu indeplineste masurile de securitate asumate, ci doar dezbina", a mai spus Grushko.

In luna aprilie, Consiliul NATO-Rusia s-a reunit pentru prima data de la declansarea crizei din Ucraina, dar acest lucru nu a dus la o imbunatatire a relatiilor intre cele doua tabere.

Liderii tarilor membre ale Aliantei si ministrii Apararii se vor intalni in luna iulie in cadrul unui summit NATO organizat la Varsovia, principala tema de discutie fiind securitatea in Europa.

"Va fi un punct de cotitura in care va trebuie ca NATO sa decida cum va raspunde in fata unui mediu de securitate tot mai provocator", a explicat secretarul general al aliantei, Jens Stoltenberg, pentru presa din Polonia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tensiuni Rusia NATO, #extindere NATO, #riscuri securitate Europa, #divizii militare Rusia , #NATO