Pasi mici: Serbia ar vrea in NATO, dar sta cu ochii spre Moscova

Luni, 04 Iulie 2016, ora 17:44
2650 citiri
Pasi mici: Serbia ar vrea in NATO, dar sta cu ochii spre Moscova
Foto: Kremlin

La Belgrad, tentatia de a privi deschis spre Uniunea Europeana si NATO este blocata de teama de a nu deranja un aliat mai vechi, care are deja parghii destul de puternice pentru a face jocuri politice si economice in regiune: Rusia.

Pe langa reactiile furioase ale sarbilor la auzul cuvantului NATO, cauzate de raidurile aeriene ale Aliantei impotriva lor in 1999, oficialii sarbi se feresc destul de mult sa nu irite Moscova, observa agentia Reuters.

Intre ciocan si nicovala

"Serbia nu se poate indrepta direct spre NATO. Isi va mentine relatiile cu Alianta fara a schimba insa statutul actual.

Pe de alta parte, nu poate sa se pozitioneze fatis de partea Rusiei, pentru ca niciun lider politic sarb nu ar risca sa piarda programele de ajutor financiar si investitii venite din Occident", descrie situatia Ghenady Sysoev, corespondent pentru balcani al ziarului rus Kommersant.

Belgradul are demarata procedura de accedere in UE, cel mai important sustinator financiar al tarii, dar in privinta Aliantei Nord- Atlantice lucrurile sunt ceva mai complicate.

NATO are inca trupe de mentinere a pacii in Kosovo, miezul zazaniei dintre Belgrad si Occident, in vreme ce rusii apasa si ei pedala presiunii politice si economice prin intermediul controlului exercitat asupra companiei petroliere Naftna Industrija Srbije, detinuta acum de Gazprom, sau prin dependenta de armament rusesc a armatei din Serbia.

De altfel, Moscova a avut grija sa infiinteze si un centru de reactie rapida pentru situatii de urgenta in orasul sarb Nis, ca masura de a intari mai vechile legaturi entice, religioase si politice dintre cele doua tari.

NATO, atractie riscanta

Cu toate acestea, dupa disparitia dictatorului Milosevici, Serbia inceput sa conlucreze indeaproape cu NATO, primul semn venind in 2006, cand s-a alaturat Parteneriatului pentru Pace.

Intre timp, legaturile au evoluat atat de mult incat, in 2015, armata Serbiei a avut 197 de misiuni de cooperare militare cu NATO si alte 370 cu state membre ale Aliantei si doar 36 cu Rusia.

Nu este insa o situatie prea confortabila pentru liderii de la Belgrad. "Le este frica de faptul ca orice mentiune a relatiilor cu NATO ii poate cobori in sondaje, din cauza lipsei de popularitate a Aliantei", explica Milan Karagaca, membru al Centrului de Politici Externe si Belgrad si fost diplomat militar.

Belgradul a refuzat sa se alature statelor Occidentale in impunerea sanctiunilor economice impotriva Rusiei, dar a jurat sa respecte integritatea teritoriala a Ucrainei, tara al carei teritoriu a fost ciuntit in martie 2014 de anexarea peninsulei Crimeea de catre Moscova.

Pozitia indecisa a liderilor sarbi ii face sa balanseze periculos dintr-o parte in alta. La sfarsitul lunii iunie, premierul Alexander Vucic anunta ca Belgradul ar dori sa achizitioneze 4 avioane de vanatoare rusesti MiG-29, in valoare de 260 milioane dolari.

Pana acum insa, cosul de cumparaturi al fortelor aeriene din Serbia nu s-a umplut decat cu doua elicoptere utilitare Mi17, valorand 25 de milioane de dolari.

O vizita a premierului rus Dmitri Medvedev la Belgrad, programata in luna septembrie, ar putea redeschide tema cooperarii militare dintre cele doua tari.

Intre timp insa, Belgradul a semnat in 2015 Planul Individual de Actiuni cu NATO, cel mai inalt rang de cooperare al Aliantei cu un stat care nu aspira sa devina membru.

Totusi, relatia ar putea sa ramana blocata la acest nivel, dupa cum afirma, sub conditia anonimatului, un oficial al guvernului sarb. "Telul Serbiei este sa se alature UE, iar procesul va include si respectarea Politicii de Securitate si Aparare a Uniunii, care corespunde in mare parte celei NATO.

Rusia ramane un partener, noi nu ne vom inscrie in NATO, dar drumurile noastre duc catre Vest", a explicat acesta alambicata strategie gandita de liderii politici ai Serbiei.

#politica Serbia, #interese Rusia Serbia, #aderare UE Serbia, #legaturi NATO Serbia , #NATO