Nemtii avertizeaza Europa ca americanii nu vor fi mereu aici sa ne apere

Vineri, 28 Octombrie 2016, ora 13:51
10095 citiri
Nemtii avertizeaza Europa ca americanii nu vor fi mereu aici sa ne apere
Foto: Wikimedia

Ministrul de Finante al Germaniei, Wolfgang Schauble, crede ca statele europene ar trebui sa isi creioneze inca de pe acum o strategie de securitate comuna, in contextul in care sprijinul acordat de SUA se va restrange treptat.

"In anii urmatori, americanii nu isi vor asuma aceeasi responsabilitate pentru securitatea noastra interna sau externa, asa cum ar dori unii dintre noi", a apreciat ministrul german, cu ocazia unei vizite la Bucuresti, informeaza Bloomberg.

Pentru oficialul de la Berlin, sarcina de a acoperi bresele pe care le-ar putea lasa o eventuala retragere a fortelor americane din Europa revine tuturor tarilor membre UE, un efort singular fiind sortit esecului.

"Niciun stat european nu poate face acest lucru de unul singur. Doar impreuna putem face acest lucru si doar impreuna ne putem convinge cetatenii ca Europa este importanta in continuare", a precizat Schauble.

Observatiile oficialului german vin pe fondul unei eroziuni politice inregistrate la nivelul blocului comunitar odata cu referendumul din Marea Britanie, prin care s-a stabilit iesirea Regatului Unit din UE, dar si intr-un moment in care candidatul republican la presedintia SUA, Donald Trump, a acuzat fatis partenerii europeni ca nu isi indeplinesc obligatiile in cadrul NATO.

"Sa nu ne mintim singuri, Europa nu este in cea mai buna forma. Pana si referendumul din Marea Britanie poate fi privit ca un semnal de alarma, din acest punct de vedere", a mai spus ministrul german.

Referitor la divortul britanicilor de UE, Schauble a mentionat ca acesta nu are cum sa se desfasoare simplu, atata vreme cat accesul pe piata unica presupune si respectarea unor principii, precum libertatea de miscare a fortei de munca, a bunurilor, capitalului si serviciilor.

#Wolfgang Schaeuble, #riscuri securitate Europa, #parteneriat NATO, #prezenta trupe americane UE , #NATO