Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

NATO trebuie sa se globalizeze pentru a avea un obiectiv semnificativ

NATO trebuie sa se globalizeze pentru a avea un obiectiv semnificativ

Cand expertii occidentali in securitate se vor intalni in acest sfarsit de saptamana la Munchen pentru a discuta viitorul NATO in cadrul Conferintei privind Politica de Securitate Europeana de la Munchen, ei vor discuta despre o Alianta Nord- Atlantica care se confrunta cu doua optiuni mai degraba dificile: cea de a se re-reinventa singura, pentru a putea face fata amenintarilor unui nou secol, sau de a privi cum se indreapta catre o marginalizare strategica, comenteaza Ronald Asmus, director executiv al Centrului Transatlantic al German Marshall Fund din Bruxelles, in articolul sau publicat de ziarul britanic Financial Times.

Este vorba despre o re-reinventare intrucat NATO s-a mai reinventat o data, in anii 1990. Atunci problema a constat in alegerea unei directii, in urma sfarsitului Razboiului Rece. Dupa dezbateri aprinse, membrii Aliantei au optat pentru a extinde Alianta ingloband Europa Centrala si de Est, pentru a interveni in Balcani si a stabili o noua relatie cu Rusia. in ziua de azi, perioada anilor 1990 este privita ca fiind linistea de dinaintea furtunii - perioada interbelica dintre Razboiul Rece si Razboiul impotriva Islamului radical si impotriva terorismului. Insa pe masura ce au aparut aceste noi amenintari, NATO a esuat in a mentine pacea. Alianta trebuie sa fie re-reinventata deoarece SUA si Europa se confrunta cu o serie de amenintari din ce in ce mai serioase, intr-o situatie de criza care se intinde din Africa de Nord pana in Orientul Mijlociu si in Asia Centrala.

Instabilitatea acestor regiuni reprezinta cea mai mare amenintare la adresa stabilitatii globale, din anii 1960 si de la criza rachetelor cubaneze pana astazi. NATO nu poate rezolva singura aceste probleme. Este necesara o strategie mai larga, care sa integreze mijloace civile si militare. Cu toate acestea, aceasta strategie trebuie sa includa si capacitatea de a actiona militar, pentru a ajuta la stabilizarea acestor regiuni tulburi. Pe scurt, NATO trebuie sa devina o Alianta cu un caracter mai global, care sa actioneze pana mai departe de centrul Europei si care sa desfasoare misiuni ce depasesc viziunea fondatorilor sai, daca doreste sa ramana o Alianta important a, care face fata provocarilor principale ale erei noastre.

Cel mai mare test pentru NATO are loc in acest moment in Afganistan. Este prima oara, insa cu siguranta nu si ultima, cand membrii NATO vor purta un razboi neconven- tional strain de teritoriul Europei, impreuna cu parteneri din intreaga lume, aceasta misiune necesitand un efort civil si militar bine coordonat intre Uniunea Europeana si Organizatia Natiunilor Unite. insa razboiul din respectiva regiune nu decurge in mod satisfacator. Afganistanul va rezista in lupta mai mult decat Irakul, iar o infrangere pe acest front ar reprezenta o catastrofa.

Dificultatea generarii in cadrul aliantei a unei vointe politice de a produce resursele necesare subliniaza faptul ca aliatii din NATO nu au inteles inca noile amenintari in fata carora se afla sau miza aflata in joc. Cand vine vorba despre alte puncte problematice din aceasta zona de criza, NATO este de multe ori pur si simplu absenta, desi este evident faptul ca o Alianta Nord-Atlantica reinventata ar putea schimba multe lucruri in bine. Unul dintre aceste cazuri este cel al Irakului. in vreme ce trebuie facut tot posibilul pentru a fi mentinuta unitatea Irakului, este clar ca tara s-ar putea fragmenta, acest lucru afectand in mod direct tarile membre in NATO, in mod special Turcia. Cea mai buna modalitate de a reduce acest risc ar fi ca NATO sa fie pregatita sa trimita trupe in nordul Irakului, pentru a preveni izbucnirea unui razboi civil.

NATO a actionat operativ atunci cand a desfasurat militari in sudul Libanului. Totusi, se pot preconiza scenarii in care mai multe intariri sunt necesare si daca o astfel de situatie se prefigureaza, NATO trebuie sa fie pregatita. Alianta trebuie de asemenea sa extinda dialogul politic in Orientul Mijlociu. Chiar daca Occidentul incearca sa restrictioneze aspiratiile nucleare ale Iranului, NATO trebuie sa-si adanceasca relatiile cu statele din Golful Persic si cu Israelul. Daca socul purificarii etnice din Balcani a atins un asemenea nivel incat NATO s-a reinventat in urma cu un deceniu, astazi ororile de la Darfur ar trebui sa faca acelasi lucru. Un aspect esential al reinventarii aliantei din anii 1990 a fost constituit de extindere. Usa NATO trebuie sa ramana deschisa pentru tarile din Balcani, precum si pentru candidate ca Georgia si Ucraina in zona Marii Negre, in special in contextul in care usile UE par a se inchide. O asemenea politica ar putea contribui la stabilizarea flancului sudic al comunit atii euroatlantice si la contracarearea efectelor unei situatii instabile a Orientului Mijlociu.

Este momentul sa nu se mai pretinda ca totul este excelent la Bruxelles. Este absolut necesara o dezbatere deschisa privitoare la redresarea situatiei Aliantei si la realizarea saltului strategic spre o noua era. NATO trebuie sa fie rereinventat pentru a se confrunta cu pericolele care ameninta comunitatea internationala. Modalitatea prin care poate fi realizat acest pas ar trebui sa constituie principalul subiect de discutie al conferintei de la Munchen din acest week-end. Miza este constituita chiar de catre capacitatea Occidentului de a face fata problemelor de ordin strategic ale vremurilor noastre.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 961 ori