Libia atacata aerian. Scenariu sumbru: Urmeaza invazia terestra, dar cu ce urmari?!

Luni, 21 Martie 2011, ora 16:25
3013 citiri
Libia atacata aerian. Scenariu sumbru: Urmeaza invazia terestra, dar cu ce urmari?!

Marile puteri care au atacat Libia pot spera ca bombardamentele aeriene sunt de ajuns pentru ca Muammar Gaddafi sa plece si sa lase usa deschisa democratiei, insa istoria recenta arata ca eforturile militare vor trebui continuate de pe pamant, informeaza Reuters.

Atacurile aeriene au avut efect limitat atat in Bosnia cat si in Kosovo, pana sa fie dublate de amenintarea invaziei la sol.

In Afghanistan, bombele "aruncate" de avioanele americane au fost de ajuns pentru a-i alunga de la putere pe talibani, dupa atentatul din 11 septembrie 2001.

Razboiul insa e departe de a se fi terminat, la aproape zece ani de la inceperea lui. Mii de trupe NATO inca se lupta cu insurgentii afgani.

Chiar si in Iraq, restrictiile de zbor si bombardamentele repetate au eliberat regiunile kurde de regimul lui Saddam Hussein. Acesta a continuat sa ramana la putere.

O schimbare in politica occidentala si o forta militara coplesitoare au reusit indepartarea lui abia in 2003, insa totul cu pretul unui sangeros razboi civil.

Viteza cu care au actionat Marea Britanie, Statele Unite si Franta a aparut si din cauza ca dezbaterea publica era concentrata mai mult pe situatia din Japonia, in contextul cutremurului si tsunami-ului devastator, decat pe cea a problemei libiene.

"A fost o problema de timp. Daca situatia ar fi continuat fara o interventie, Gaddafi ar fi putut produce o baie de sange", spune seful unei firme de consultanta citata de Reuters.

Acesta considera ca acum interesul liderului libian este sa traga de timp, in speranta ca va supravietui.

"Pe termen lung, s-ar putea sa fie nevoie de trupe la sol pentru a-l opri. Se pare totusi ca nu se doreste acest lucru, resursele fiind limitate".

Decizia Natiunilor Unite care a permis actiunea fortelor aliate in Libia pentru a proteja civilii a exclus instaurarea unei ocupatii straine dar a cerut sa se faca tot posibilul pentru a se atinge scopul.

Poate in mod intentionat, aceasta exprimare lasa loc de interpretari. O interventie la sol ar putea veni in sprijinul rebelilor, care au fost deja recunoscuti de Franta ca fiind guvernul legitim, in Libia.



Obiectivele razboiului libian

"Obiectivul pe termen lung, pe care toata lumea il intelege, este schimbarea regimului", spune reprezentantul unei companii de consultanta in risc politic, pentru Reuters.

Potrivit acestuia, in Iraq si Afghanistan, schimbarea de regim a fost doar primul act al interventiei aliate. Este posibil ca membrii coalitiei sa nu se fi inteles asupra strategiei, de aceasta data.

Franta si Marea Britanie au mai intervenit in razboaiele civile din Africa in ultimele decenii, cum a fost cazul in Sierra Leone in 2001, dar ambele de partea guvernelor.

Sustinerea rebelilor in fata unei autoritati centrale presupune cu totul alte lucruri.

Daca regimul lui Gaddafi se va darama, va fi nevoie de o interventie externa si mai serioasa.

"Odata ce se ivesc semnele unui proces politic, comunitatea internationala va trebui sa vina cu angajament diplomatic", spune un veteran al eforturilor de reconstructie in Iraq si Afghanistan si sustinator al razboiului din Libia.

Potrivit acestuia, UE si NATO trebuie sa fie conlucreze cu Liga Araba si Uniunea Africana intr-o misiune de monitorizare usoara.

Limitarile atacului aerian

Chiar si cu atacurile strategice aer-sol, majoritatea expertilor cred ca rebelii au nevoie de ajutor din afara pentru a-si imbunatati calitatile de comanda si control.

Strategii militari spun ca unele lucruri nu pot fi facute decat de o armata, la pamant. Cand fortele lui Gaddafi se vor amesteca printre civili, bombele nu vor putea fi eliberate fara teama de "daune colaterale" semnificative.

"Atacul aerian are limitarile sale",
spune un analist de securitate.

"Nu va da o lovitura decisiva si nici nu va impiedica atacurile asupra civililor, de cealalta parte. Numai fortele terestre pot sa cucereasca teritorii, sa mentina linistea si sa impuna vointa politica asupra inamicului".

#razboi libia, #scenariu, #invazie terestra, #armata la sol, #forte aliate , #NATO

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0002

1 USD = 4.5625 RON

-0.0170
  1. Revoluție în energie anunțată de China! Beijingul susține că a găsit modalitatea de a renunța la combustibilii fosili
  2. Soarta celui mai mare combinat din țară atârnă de un fir de ață. „Pentru muncitori, situația este îngrijorătoare, dar speranțe există”
  3. Cum rămâne cu pensiile pentru grupe de risc și condiții grele. Ajutoarele și compensațiile pe care le vor primi vârstnicii în 2025
  4. Semnalele care anunță o posibilă mare criză economică, asemănătoare celei din 1930. Cum să te pregătești pentru „furtună". Economist: „Trebuie să avem o strategie"
  5. Polonezii, supărați că ouăle românești sunt importate peste producția internă. Cum a reușit România să depășească la raft fermierii din Polonia
  6. Taximetriștii câștigă „războiul” cu Uber și Bolt: După 10 ani de proteste, ultimele promisiuni și sancțiunile ANAF împing românii înapoi în mașinile galbene
  7. Ungaria vrea gaz românesc din Marea Neagră: "Va fi singura sursă nouă din regiune". Replica ministrului Burduja
  8. Statul vrea să controleze o firmă înființată de un gigant al petrolului din Rusia și care a trecut prin mâinile unui fugar moldovean. Legătura cu companiile strategice din România
  9. România face front comun cu liderii europeni la Bruxelles pentru „Reînarmarea Europei”. „Continuăm construcţia de autostrăzi şi spitale, pentru care am alocat fonduri”
  10. Ministrul Finanțelor va prezenta Comisiei Europene noile taxe fiscale care vor fi introduse în România. De când vor intra în vigoare