Joc dublu din partea Ankarei. Vrea rachete rusesti in sistemul antiaerian NATO din Turcia

Joi, 23 Februarie 2017, ora 16:55
6667 citiri
Joc dublu din partea Ankarei. Vrea rachete rusesti in sistemul antiaerian NATO din Turcia
Foto: Defenceupdate

Oficialii turci au anuntat ca sunt pe punctul de a perfecta o afacere cu Moscova, prin care Ankara va intra in posesia sistemului defensiv de rachete S-400 Triumph pe care ar urma sa-l integreze in infrastructura militara NATO din tara.

Fikri Isik, ministrul turc al Apararii a anuntat ca, desi industria de profil incearca sa reduca dependenta tarii sale de armamentul importat, nevoia urgenta de a completa bresele din apararea antiaeriana forteaza guvernul Turciei sa cumpere un astfel de sistem, "Rusia fiind cel mai potrivit furnizor", anunta Daily Sabah.

In acelasi timp, Isik a subliniat ca un astfel de contract nu va fi semnat peste noapte, fapt care lasa sa se inteleaga ca liderii de la Ankara vor trebui sa raspunda nelamurilor starnite de o astfel de decizie in fata altor sefi de stat si de guvern din randul Aliantei.

De altfel, punctul sensibil al achizitiei de rachete Triumph, care sa completeze scutul aerian NATO, ar putea aparea si in discutiile dintre Rcepep Erdogan si presedintele american Donald Trump, cei doi urmand sa se intalnesca fata in fata in luna mai.

O confirmare privind posibila introducere a armamentului rusesc in infrastructura de Securitate NATO a oferit-o si Serghei Chemezov, directorul general al corporatiei rusesti Rostec.

"Turcia este interesata de sistemul S-400. Problema cea mai importanta o reprezinta obtinerea fondurilor pentru aceasta achizitie", a explicat Chemezov, in vreme ce ministrul turc de Externe, Mehmet Cavudoglu a afirmat ca discutiile in acesta chestiune "evolueaza in mod pozitiv".

Problema achizitiei de rachete antiaeriene cu raza lunga de actiune se afla pe biroul oficialilor din Ministerul Apararii de la Ankara inca din 2013, cand Turcia a fost pe punctul de a incheia un contract cu corporatia CPMIEC din China pentru sistemul antiaerian FD-2000 (HQ-9).

Acesta a fost blocat insa, in 2015, in urma opozitiei vehemente a unor state membre ONU, care au reclamat existenta unor riscuri majore in integrarea sistemului chinezesc in infrastructura defensiva a Aliantei Nord-Atlantice.

"Cred ca NATO va intelege si va aproba decizia noastra de a cumpara sistemul antiaerian S-400. Pana la urma, alte tari membre folosesc deja sisteme aeriene defensive produse in tari din afara Aliantei", a mentionat ministrul Isik.

Problema sensibila a compatibilitatii si a eventualelor brese de securitate ivite in urma integrarii tehnologiei controlate de Moscova in sistemul defensiv NATO ar putea fi totusi rezolvata prin folosirea independenta a bateriilor de rachete Triumph de catre Turcia dupa modelul oferit de vecinii greci, care au plasat un sistem S-300 de provenienta ruseasca pe insula Creta fara a-l conecta insa la centrul de comanda NATO.

"Cand integrezi acest sistem de rachete in apararea NATO, poti decide sa il folosesti in conformitate cu intreaga infrastructura de Aparare a Aliantei, dar, la fel de bine, il poti folosi fara a fi integrat", a mai spus ministrul turc al Apararii.

Rachetele S-400 reprezinta cea mai performanta arma antiaeriana creata de Rusia in ultimii ani, iar Moscova a reusit deja sa le vanda in China si India.

#sistem defensiv NATO, #rachete S400 Triumph, #achizitii arme Turcia, #bresa NATO, #tensiuni NATO Rusia , #NATO