Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Jan Marinus Wiersma: "Republica Moldova ramane intr-un con de umbra la Bruxelles"

Jan Marinus Wiersma: "Republica Moldova ramane intr-un con de umbra la Bruxelles"
Conflictul transnistrean si lipsa vointei politice de a reforma economia tin Republica Moldova intr-un con de umbra la Bruxelles, desi tara ar putea beneficia mai mult de investitii straine, daca ar folosi inteligent relatia cu UE, a declarat pentru NewsIn europarlamentarul Jan Marinus Wiersma.

Intrebat ce perspective europene are R. Moldova in acest moment, europarlamentarul Jan Marinus Wiersma, membru in delegatia comisiei de cooperare UE-Moldova, a raspuns ca "Moldova este o tara mica, asa ca nu beneficiaza de multa atentie aici (la Bruxelles, n.r.), ca Ucraina de exemplu". Motivele ar fi legate de lipsa reformelor economice si de problema transnistreana, a explicat Wiersma. Vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European a criticat insa autoritatile de la Chisinau si pentru faptul ca nu folosesc instrumentele de cooperare cu UE.

"Sunt o serie de probleme - una ar fi reforma economica - partidul aflat la guvernare nu este foarte dornic de reforma in sectorul de stat. Ceea ce lipseste este vointa in plan intern - spre deosebire de Ucraina, unde sunt mai multe partide, mai ales Blocul Iulia Timosenko, care au o agenda proeuropeana clara si o deschidere catre reforme. Moldova s-a plasat in principiu pe un curs proeuropean si lucreaza cu Comisia Europeana pentru a-si apropia legislatia la cea europeana, dar lucrurile merg incet, pentru ca tara este blocata de problema transnistreana, ce nu poate fi rezolvata datorita relatiilor oarecum complicate cu Rusia din acest moment. Ce mai vedem este si ca Moldova nu foloseste noua relatie cu UE in cadrul politicii de vecinatate pentru a deveni convingatoare in atragerea de investitii straine", a mai spus Wiersma.

Un exemplu relevant in privinta lipsei vointei de a reforma economia este, in opina europarlamentarului olandez, industria vinului. "Ei sunt foarte mandri de vinul lor, dar calitatea nu este destul de ridicata pentru a-l exporta pe pietele occidentale. Problema e ca ei continua productia in masa a vinului, nu dezvolta linii de productie de mici dimensiuni, dar de calitate mai buna. si e pacat, pentru ca Moldova este tara perfecta pentru culturile de vita de vie. Reforma nu se face pentru ca aceste mari companii viticole sunt partial de stat si nimeni nu si-ar asuma concedierea unui mare numar de persoane, daca ar schimba sistemul. Iar acesta este doar un exemplu pentru lipsa de reforme din Moldova, condusa de comunisti", a declarat vicepresedintele grupului socialist din PE.

Referitor la rezolvarea conflictului transnistrean, europarlamentarul olandez atrage atentia ca independenta Kosovo va complica si mai mult lucrurile. "Nu vad o solutie in acest moment. Independenta Kosovo va face si mai dificila gasirea unui compromis cu Rusia in privinta Transnistriei. Au sugerat ca daca Kosovo ar deveni independenta, acelasi lucru s-ar putea intampla si cu Osetia de Sud, Abhazia si Transnistria", a aratat Wiersma.

"Rusii au ignorat angajamentele pe care si le-au asumat la summitul OSCE de la Istanbul din 1999. Au retras ceva trupe, dar in principiu si-au pastrat controlul politic in regiune. in viziunea lor, au pierdut mult odata cu extinderea UE si NATO, iar in Caucaz sunt cele doua tari proeuropene - Azerbaidjanul si Georgia - apoi e Ucraina angajata clar catre Europa. Per total, senzatia Rusiei e ca a pierdut mult si doreste sa-si restabileasca puterea", a explicat europarlamentarul inainte de a conchide: "De aceea folosesc si energia ca mijloc de presiune. Pentru Moldova acesta este un factor care complica si mai mult lucrurile, pentru ca in climatul actual nu cred ca se va ajunge prea curand la vreun acord privind Transnistria. Iar asta, pe langa lipsa unor reforme angajate, impiedica dezvoltarea Moldovei si a potentialului sau economic".

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 980 ori