Croatii isi intaresc armata. Vor inclusiv un escadron de drone

Joi, 15 Iunie 2017, ora 08:11
4136 citiri
Croatii isi intaresc armata. Vor inclusiv un escadron de drone
Foto: Military.com

Ministerul Apararii din Croatia a anuntat un program de modernizare a fortelor aeriene din tara, acestea urmand sa aiba in componenta inclusiv un escadron de drone militare.

Pe langa drone, croatii au in plan si achizitia unor noi aeronave de lupta, oficialii de la Zagreb fiind in acest moment angajati in negocieri cu mai multe companii din sectorul aeronautic, anunta Defense News.

"Decizia de a cumpara noi aeronave militare nu este una care sa vizeze doar Ministerul Apararii, ci intreaga tara si societate. Avem nevoie de un consens social larg, ca si de sprijinul tuturor institutiilor care vor fi implicate in acest proces", a explicat ministrul Damir Krsticevic, care detine portofoliul de la Aparare.

Primul lot de avioane militare ar urma sa fie compus din 18 aeronave menite sa inlocuiasca avioanele de provenienta sovietica aflate in flota aviatiei militare din Croatia, negocierile fiind purtate in acest moment cu Lockheed Martin, Saab, dar si cu producatorii francezi ai avioanelor Mirage, modele israeliene Kfir sau a avionului sud-coreean T-50.

Anul acesta, bugetul de Aparare al Croatiei a inregistrat o crestere cu 9 procente fata de suma alocata in 2016, ajungand la 1,23% din PIB (670 milioane dolari), iar planurile guvernului de la Zagreb presupun o crestere pana la 2% din PIB in cursul anului viitor.

In privinta escadronului de drone militare, oficialii nu au dezvaluit inca lista potentialilor furnizori, dar au anuntat ca "avem novoie sa ne adaptam, sa introducem noi capacitati de lupta, ca urmare a schimbarilor rapide survenite in sistemul de securitate din regiune".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget aparare Croatia, #buget NATO, #achizitii avioane, #drone militare , #NATO