Avion american de spionaj interceptat de un Suhoi rusesc deasupra Marii Negre

Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 12:20
4221 citiri
Avion american de spionaj interceptat de un Suhoi rusesc deasupra Marii Negre
Foto: Wikimedia

Tensiunile dintre Moscova si Washington sunt in crestere dupa ce o aeronava militara de supraveghere americana a fost pe punctul de a fi doborata deasupra Marii Negre de un avion rusesc Suhoi Su-27.

Incidentul s-a petrecut pe 25 ianuarie, iar Pentagonul a anuntat ca o ancheta privind conduita celor doua aparate de zbor in spatiul aerian international este inca in curs de derulare, anunta site-ul Institutului Naval al Statelor Unite, USNI News.

Zbor periculos

Conform comunicatului remis de Pentagon, aeronava Boeing RC-135U Combat Sent efectua un zbor de rutina in spatiul aerian international de deasupra Marii Negre atunci cand a fost interceptata de avionul de vanatoare rusesc.

Stilul agresiv de pilotaj al echipajului rusesc a fost pe punctul de a duce la pierderea controlului comenzilor avionului de supraveghere, au mentionat surse implicate in ancheta Pentagonului, relateaza publicatia Washington Free Beacon.

Conform oficialilor implicati in investigarea acestui incident, avionul de supraveghere american zbura la o distanta de 45-50 de kilometri de tarm, neaflandu-se in apropierea teritoriul rusesc.

Oficiali din ministerele Apararii ale celor doua tari au sustinut o videoconferinta in cursul zilei de joi, 28 ianuarie, un memorandum privind conduita in zbor a aeronavelor militare apartinand celor doua state urmand sa fie incheiat intr-o perioada cat mai scurta.

Intre tabara rusa si cea occidentala acesta se anunta ca primul incident major, dupa ce aviatia NATO a Turciei a doborat pe 24 noiembrie un avion de vanatoare rusesc la granita cu Siria sub acuzatia ca aeronava ar fi incalcat spatiul aerian turcesc.

Sir lung de incidente

Din 2014 si pana in prezent, o serie de incidente la limita au fost inregistrate intre fortele aeriene ale Rusiei si cele NATO.

Mai multe aeronave de supraveghere de tipul RC-135 au fost interceptate de avioane rusesti intr-o maniera nesigura de zbor deasupra Marii Baltice, a Marii Negre si a Oceanului Pacific.

Pentagonul a caracterizat aceste manevre ca fiind neprofesionale, nesigure si provocatoare.

In 2014, un avion Suhoi-24 a zburat in repetate randuri deasupra distrugatorului USS Donald Cook stationat in Marea Neagra.

Un incident similar a fost raportat anul trecut si de fregata Toronto a marinei canadiene stationata tot in Marea Neagra.

De cealalta parte, oficialii de la Moscova se plang de faptul ca incursiunile aeronavelor de supraveghere americane in apropierea teritoriilor rusesti s-au intetit in ultimii ani.

"Avioanele de recunoastere RC-135 ale aviatiei americane efectueaza zboruri aproape in fiecare zi. In 2014 am avut 140 de astfel de actiuni, fata de 22 inregistrate in 2013", afirma, in urma cu un an si jumatate, generalul Viktor Bondarev, comandantul fortelor aeriene din Rusia.

Avionul Boeing RC-135U Combat Sent interceptat de rusi este folosit de americani pentru a colecta informatii despre sistemele radar ale inamicilor si are un echipaj de minim 23 de oameni la bord.

#incident aerian Rusia NATO, #avion doborat Turcia, #tensiuni Moscova Washington, #incident aerian Marea Neagra , #NATO