Soarta economiilor emergente tine de rezerve

Luni, 02 Februarie 2009, ora 13:02
1331 citiri
Soarta economiilor emergente tine de rezerve

(LE MONDE, Franta) Potrivit Institutului pentru Finante Internationale, fluxul capitalurilor private care ajung pe pietele emergente se ridica la 165 miliarde de dolari in 2009 si reprezinta abia 18% din fluxul din 2007. Daca nu dispun de rezerve enorme, tarile foarte indatorate s-ar putea declara in incapacitate de plata. Dimpotriva, China si toate tarile care pot mobiliza capitaluri vor rezista mai bine.

Fluxul de investitii noi in economiile emergente reprezinta 5,8% din PIB-ul lor cumulat. Declinul este astazi de doua ori mai accentuat decat ceea ce s-a putut observa pana acum, la inceputul anilor 1980 si la sfarsitul anilor 1990.

Aceasta situatie va avea efecte devastatoare asupra tarilor care au nevoie sa stranga bani.

Imprumuturile masive emise de tarile dezvoltate vor acapara piata obligatiunilor, in detrimentul statelor a caror solvabilitate este  cotata mai slab.

De cealalta parte, fluxurile expatriate observate in 2008 pe piata actiunilor ar urma practic sa inceteze. In fine, investitiile directe nu se vor reduce decat moderat.

Probabil ca secatuirea fluxului de capital va fi mai alerta la economiile emergente europene: ar urma sa ajunga de la 13% din PIB, la 1%.

In masura in care cele mai multe tari din aceasta zona inregistreaza un deficit al balantei de plati de peste 10%, ne putem astepta la o veritabila criza a finantarii. De fapt, tarile baltice deschise investitiilor directe straine ar urma sa fie mai putin afectate decat tari ca Romania si Bulgaria, mai putin primitoare.

In America latina, Brazilia poate conta pe economisiri solide la nivel national si investitiile straine sunt bine primite.

Dimpotriva, pentru tari ca Mexicul, care au rezerve nationale mai slabe si care prin unele aspecte ii pot deruta pe investitorii straini, situatia va fi mai dificila.

In pofida incetinirii cresterii sale, China nu va fi lipsita de capitaluri: datoria externa este modesta si populatia economiseste considerabil.

In schimb, 2009 nu va fi un an simplu pentru India, foarte indatorata fata de strainatate si unde guvernul aspira enorme rezerve din economiile populatiei.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#economie, # rezerva, # finante, # flux, # capital , #Mexic