Miliardarul sangeros: Vezi ce avere are lordul drogurilor din Mexic

Luni, 20 Iunie 2011, ora 17:34
9573 citiri
Miliardarul sangeros: Vezi ce avere are lordul drogurilor din Mexic

Cand Osama Bin Laden a fost asasinat in Pakistan, luna trecuta, presa din toata lumea s-a grabit sa speculeze numele care ramane primul pe lista celor mai cautati oameni de pe Planeta.

Cel mai frecvent s-a vorbit despre Joaquin "El Chapo" Guzman Loera, seful cartelului Sinaloa si cel mai mare lord al drogurilor, din Mexic.

De cand a evadat dintr-o inchisoare de maxima securitate, in 2001, imperiul lui Guzman a "explodat", aducandu-i o avere de 1 miliard de dolari si locul 11 in topul Forbes al celor mai bogati mexicani.

Cartelul Sinaloa controleaza mai multe teritorii decat oricare alta organizatie mafiota mexicana, distribuind cocaina din Columbia, marijuana produsa local, precum si opium si metamfetamina, potrivit Counter Punch.

Operatiunile rivalilor din Tijuana sau Ciudad Juarez au fost zdrobite. Analistii independenti spun ca intre Sinaloa si guvernul federal exista o intelegere.

"El Chapo", sau "Scundul", este descris ca fiind preferat de partidul aflat la guvernare, numit PAN (Partidul National de Actiune).

De cand a declarat razboi traficantilor de droguri, presedintele Felipe Calderon a avut parte de o rezistenta cum nu si-a imaginat.

Peste 45.000 de trupe au fost dislocate in toata tara intr-o actiune finantata de Statele Unite. In acest context, organizatiile mafiote au inceput un razboi intern, pentru a castiga controlul asupra traficului international si intern.

In razboiul care a urmat, cartelurile Tijuana si Juarez au suferit pierderi serioase, numai Sinaloa a devenit si mai puternic.

Cine este Guzman

Nascut in saracie, pentru "Scundul" Guzman traficul cu droguri a insemnat drumul scurt catre avere.

In adolescenta, devine ucenicul lui Pedro Aviles Perez, unul dintre primii traficanti mexicani importanti.

Ambitios si cu experienta, Guzman preia conducerea Cartelului, cand Miguel Gallardo, zis "Nasul", este arestat in 1989.

Patru ani mai tarziu, vine randul lui Guzman sa fie arestat si condamnat la 20 de ani de inchisoare, dar cu o seara inainte sa fie extradat in SUA, scapa din inchisoarea de maxima securitate Puente Grande.

Fiecare administratie mexicana, din '70 pana acum, a preferat un cartel sau pe altul.

Venirea partidului PAN la putere a insemnat ca si Cartelul condus de Guzman avea sa fie sustinut.

Potrivit zvonurilor care au impanzit Mexicul, "El Chapo" duce o viata de lux. Sute de invitati, printre care politicieni si sefi de politie, au ridicat paharele in cinstea lui Guzman, atunci cand acesta s-a insurat pentru a treia oara, in 2007.

Pentru unii mexicani de rand, este personificarea raului. Pentru altii, este intruchiparea lui Robin Hood, numai ca in loc de arc cu sageti, are un AK-47.

Are o sumedenie de cunostinte in politica si bani indeajuns de multi ca sa mai cumpere alti oameni politici, in caz ca are nevoie.

Calderon, un altfel de victima in razboiul cu drogurile

Presedintele Calderon este atat de nepopular incat, dupa 5 ani de poltici devastatoare din punct de vedere social, nu numai ca si-a lasat partidul fara vreo sansa la alegerile de anul viitor, dar poate candida cu lejeritate la titlul de cel mai prost presedinte al Mexicului.

Dupa moartea lui Bin Laden, multi sugerau ca singura sansa pe care ar mai avea-o Calderon ar fi sa-l doboare pe Guzman.

In viitorul apropiat, guvernul mexican va trebui sa declare razboi traficantilor de droguri, altfel marsurile de protest asa cum a fost cel din Mexico City, in mai, care a adunat peste 100.000 de oameni, vor deveni politizate.

Desi poporul il priveste cu dezaprobare, Calderon continua sa afiseze toleranta zero fata de carteluri, fiind sustinut de administratia Obama.

Munca pentru cei fara joburi

Eliminarea lui Guzman nu ar duce la disparitia celor ca el.

Intrebarea de majora importanta este de ce 450.000 de cetateni mexicani au ales sa intre in acest joc al drogurilor.

Victimele unor taxe prea mari, taranii aleg sa creasca opium si marijuana.

La orase, tinerii fara job-uri se indreapta catre organizatiile din afara legii, oferindu-si forta la schimb pentru arme, masini si bani.

40.000 de vieti s-au pierdut in razboiul contra traficantilor de droguri, pana acum. Este greu de spus pana unde va creste acest numar.

Cel mai probabil, alegerile de anul viitor vor duce la schimbarea ierarhiei cartelurilor, insa razboiul este departe de a se fi terminat.

#miliardar, #droguri, #trafincant droguri, #mexic, #cartel , #Mexic