CE si-a trimis obiectiile catre Visa

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 09:57
2761 citiri
CE si-a trimis obiectiile catre Visa

Comisia Europeana (CE) confirma ca a trimis o scrisoare cu obiectii catre Visa pe 3 aprilie 2009, considerand ca nivelul comisioanelor de tranzactionare multilaterala internationala (MIF) restrictioneaza competitia dintre banci si nu ofera beneficii clientilor, potrivit unui comunicat transmis luni.

MIF reprezinta o parte importanta din costurile totale pe care retailerii trebuie sa le suporte pentru acceptarea la plata a cardurilor Visa si stabilesc un pret minim pentru acestia. Comisia Europeana considera ca aceasta masura incalca regulile europene antitrust.

Decizia este similara celei luate de Comisia Europeana in decembrie 2007 referitoare la faptul ca taxele pentru tranzactionarile multilaterale internationale (MIF) practicate de MasterCard pentru credite si pentru cardurile de debit Maestro incalca regulile anti-trust din UE si trebuie sa fie schimbate in termen de sase luni.

Scrisoarea se refera la toate MIF stabilite de Visa in zona economica europeana (EEA) pentru tranzactiile cu cardul la comercianti. Aceste taxe se aplica tuturor tranzactiilor transfrontiere din EEA, precum si tranzactiilor interne din noua state membre ale UE (Belgia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda si Suedia).

In restul blocului comunitar, taxele pentru MIF sunt stabilite la nivel national prin decizii ale grupurilor de banci sau prin acorduri bilaterale intre banci.

Pe 1 aprilie, Executivul Uniunii Europene a renuntat la plangerea facuta impotriva comisioanelor de tranzactionare impuse de MasterCard, punand capat unei dispute de 15 luni ce a ridicat semne de intrebare in legatura cu posibilitatea formarii unui nou sistem paneuropean de plati.

Disputa cu MasterCard facea parte dintr-o ofensiva mai ampla a Uniunii Europene (UE) de a sustine cresterea economica prin alcatuirea unei piete unice de bunuri si servicii, mai accesibila prin comisioare bancare mai mici.

 

#mastercard, #metoda, #mif, #scrisoare, #taxare, #visa , #Malta