Vezi figura intunecata a fondatorului IKEA

Marti, 30 August 2011, ora 07:43
2095 citiri
Vezi figura intunecata a fondatorului IKEA

Mobila cu stil, la un pret accesibil: aceasta e firma IKEA. Fondatorul celebrei firme de mobila si decoratiuni interioare, Ingvar Kamprad, a implinit deja 85 de ani, dar se bucura in continuare de un statut privilegiat si mult respect in comunitatea suedeza. Recent, insa, cetatenii Suediei, tara sa natala, au inceput sa se intrebe daca il cunosc destul de bine.

Inceputuri

In 1943, tanarul de 17 ani, viitor magnat, demareaza cu un capital initial echivalent a 30 de euro proiectul numit IKEA. Denumirea firmei este formata din initialele numelui si prenumelui sau si primele litere ale celor doua sate unde a crescut. Initial, firma sa vindea pixuri si ceasuri, iar comertul cu mobila a inceput de-abia in 1947.

Primul sau magazin de mobila se deschide la Elmhult, langa Stockholm, in anul 1958. In prezent, lantul de magazine IKEA desfasoara afaceri cifrate la 16 miliarde euro, avand 127.000 de angajati.

Oficial, sediul social al companiei se afla in orasul olandez Delft, renumit pentru portelanurile sale, holdingul IKEA este inregistrat in Luxemburg, iar centrul logistic se afla in orasul german Dortmund, noteaza Deutsche Welle.

Nazism sau o nebunie a tineretii?

Ingvar Kamprad a simpatizat cu ideile national-socialismului, lucru ce a devenit cunoscut de-abia in 1994.

Atunci, seful concernului IKEA a recunoscut intr-o scrisoare deschisa: "Am fost nazist", dar, in acelasi timp, a afirmat ca aceasta "a fost cea mai mare greseala a vietii sale".

In 2008, in cadrul unui interviu televizat, a completat ca a simpatizat cu fascismul lui Mussolini si mai putin cu ceea ce tinea de nazistii germani.

A declarat ca a fost fascinat de ideea de economie de tip cooperatist.

Kamprad a completat, totodata, ca aceste convingeri au fost rodul educatiei primite in familie, in special din partea bunicii sale, care provenea din Boemia, regiune din Cehia actuala. Cand a fost mic, aceasta i-a dat sa citeasca materiale de propaganda nazista.

Cisteste continuarea pe Ziare.com.

#ikea, #fondator ikea, #director ikea, #kamprad, #nasist, #ikea nazist , #Luxemburg