Garantiile de stat pentru Dexia au fost prelungite cu un an

Sambata, 19 Septembrie 2009, ora 13:44
1338 citiri
Garantiile de stat pentru Dexia au fost prelungite cu un an

Franta, Belgia si Luxemburg au reinnoit garantiile de stat acordate pentru finantarile bancii Dexia, insa au redus cu o treime valoarea totala a acestora, la 100 de miliarde de euro, a anuntat vineri seara grupul franco-belgian, potrivit Les Echos, informeaza NewsIn.

Garantiile de stat fusesera acordate in octombrie 2008, cand Dexia a fost salvata printr-un plan comun al guvernelor din Franta, Belgia si Luxemburg, ce au injectat capitaluri de 6,4 miliarde de euro. Ca urmare a deciziei de vineri, garantiile au fost prelungite pana in 31 octombrie 2010.

"Dexia intentioneaza sa iasa in mod ordonat din mecanismul de garantii de stat acordate la finantari pana in 31 octombrie 2010, ceea ce inseamna ca nicio alta finantare garantata de state nu va mai fi realizata de catre grup dupa aceasta data", a precizat grupul, intr-un comunicat.

Chiar daca valoarea garantiilor a fost redusa de la 150 miliarde euro la 100 miliarde euro, Dexia s-a angajat sa limiteze utilizarea garantiilor la maximum 80 miliarde euro, "data fiind imbunatatirea situatiei lichiditatii".

Valoarea garantiilor folosite de Dexia se ridica la 73,5 miliarde euro in 17 septembrie, fata de 95 miliarde euro in luna mai.

De asemenea, scadenta noilor garantii pe termen lung emise in cadrul mecanismului de garantare publica s-a marit la patru ani, de la maximum trei ani in prezent.

Din 16 octombrie, Dexia nu va mai folosi garantia de stat pentru noile contracte de finantare cu maturitate de sub o luna si la cele fara scadenta fixa.

Grupul a precizat ca extinderea mecanismului de garantii publice trebuie aprobata de parlamentele din Franta si Luxemburg si notificata Comisiei Europene.

Dexia, care era sa intre in faliment in septembrie 2008, a inregistrat anul trecut pierderi de 3,3 miliarde euro, dar a revenit pe profit in primul trimestru din acest an, afisand un castig net de 251 milioane euro.

Banca a cazut victima inghetarii pietei interbancare, de care depindea pentru a se finanta, dupa falimentul Lehman Brothers. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#garantii, # stat, # dexia, # valoare , #Luxemburg