Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Comisia Europeana nu mai vrea secret bancar pentru cetatenii nerezidenti

Comisia Europeana nu mai vrea secret bancar pentru cetatenii nerezidenti

Comisia Europeana vrea sa atace din nou evaziunea fiscala prin desfiintarea secretului bancar practicat de Belgia, Luxemburg si Austria pentru clientii ce nu sunt rezidenti in statele respective, potrivit unor propuneri formulate astazi, relateaza AFP.

Comisia Europeana vrea sa previna situatiile in care un stat al Uniunii Europene (UE) refuza sa ofere informatii statelor de origine cu privire la contribuabilii staini, invocand secretul bancar.

"Este inacceptabil ca secretul bancar aflat in vigoare intr-un stat UE sa constituie un obstacol in evaluarea corecta a taxelor si impozitelor de catre autoritatile fiscale din alt stat al Uniunii", a declarat comisarul european pentru pentru taxe si uniunea vamala Laszlo Kovacs.

In schimb, statele UE pot pastra secretul bancar pentru cetatenii rezidenti, iar schimbul de informatii nu se va face automat, ci numai la cererea unui alt stat.

Textul vine in completarea unor altor propuneri facute de Comisie in noiembrie, pentru a imbunatati legislatia de impozitare a economiilor, ce si-a aratat punctele slabe dupa scandalul din Lichtenstein de la inceputul anului 2008.

Directiva actuala prevede un schimb de informatii intre statele Uniunii Europene, cu privire la veniturile din economii ale cetatenilor nerezidenti. Insa tarile din UE ce practica secretul bancar si paradisurile fiscale din afara Uniunii au obtinut aprobarea de a nu fi incluse, si se multumesc sa impoziteze la sursa veniturile din dobanzi.

Comisia a propus pentru prima data in noiembrie extinderea ariei de aplicare a acestei directive, insa nu a propus includerea Belgiei, Luxemburgului si Austriei intr-un sistem de schimb de informatii practicat de alte 24 de tari din UE.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1406 ori