Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bruxelles-ul, mereu bogat

Bruxelles-ul, mereu bogat

Intre Inner London si nord-estul Romaniei este o lume intreaga. Sau mai curand doua, cu opulenta de a parte si saracia de cealalta parte: Uniunea Europeana largita in deplina sa diversitate. Oficiul statitistic al Comunitatilor europene, Eurostat a dezvaluit acest lucru luni in recenta sa publicatie: produsurile interne brute pe locuitor din 268 de regiuni studiate variau in 2004 intre 303 la suta (in Regatul Unit) si 24 la suta (in Romania) din bogatia medie a celor 27.

Decalajul a mai crescut intr-un an, cu luarea in calcul a regiunilor sarace romane si bulgare de o parte, si imbogatirea Londrei, de cealalta parte.

Bruxelles-ul, cu adevarat bogat?

In urma Inner London (303%) si Luxemburg (251%), Regiunea Bruxelles-Capitala, cu 248%, coboara de pe locul doi pe locul trei al podiumului. Dar, precizeaza Eurostat, "in unele regiuni, nivelul PIB pe locuitor poate fi puternic influentat de navetisti". Ceea ce creste "productia la un nivel care nu ar putea fi atins doar de populatia activa rezidenta".

"Enorm de multe bogatii sunt create la Bruxelles de intreprinderi sau de prezenta institutiilor europene, dar ele nu revin locuitorilor sai", explica France Marage, purtator de cuvant al ministrului-presedinte Charles Pique. Deoarece "majoritatea locurilor de munca nu revin locuitorilor Bruxelles-ului, ci flamanzilor, valonilor sau strainilor". De unde cele 20 de procente de somaj din Regiune, mult inaintea Flandrei (7 procente) si doar cu putin in urma Valoniei (18%). Astfel, "obiectivul nostru nu este de a crea locuri de munca si bogatie, ci de a face astfel ca ele sa revina celor din Bruxelles".

Romani si bulgari

Fara sa fie o surpriza, regiunile Europei Occidentale sunt cele care figureaza printre cele mai opulente din Uniune. In urma Londrei, Luxemburgului si Bruxelles-ului, in topul celor 15 se afla astfel regiuni ca cea a Hamburgului in Germania (195%), a Vienei in Austria (180%), Ile-de-France (175%). In pozitia 12, numai regiunea Pragai (157%) isi croieste drum printre cei mai bogati. La nivel national, Irlanda cu 141%, este in urma Marelui Ducat (251) si devanseaza Olanda (130%) in palmaresul tarilor cu PIB pe locuitor cel mai ridicat, in timp ce Letonia (45%), Romania (34%) si Bulgaria (33%) inchid coloana.

Cele cincisprezece regiuni cele mai sarace nu se afla de altfel decat in Romania, Bulgaria, Polonia. Dar printre cele 70 de zone dispunand de un PIB pe locuitor de sub 75% din media comunitara, se afla de asemenea departamentele franceze de dincolo de Ocean, Estremadura spaniola, sudul Italiei sau centrul Portugaliei. Cu toate ca ele beneficiaza de o importanta mana comunitara pentru a-si ridica nivelul.

Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1051 ori