BNP Parisbas cumpara Fortis

Sambata, 07 Martie 2009, ora 10:05
2261 citiri
BNP Parisbas cumpara Fortis

Cea mai mare banca din Franta, BNP Parisbas, a fost de acord sa cumpere 75 de procente din banca nationalizata Fortis, dupa ce a obtinut garantii din partea statului ca va acoperi potentialele pierderi.

Astfel, BNP va avea controlul asupra unitatilor bancare Fortis din Luxemburg, pentru care plateste 2,88 de miliarde de euro. Apoi Fortis Bank (ce va fi detinuta de BNP), va plati 1,38 de miliarde de euro pentru 25 de procente din Fortis Insurance Belgium, scrie Bloomberg.

BNP va deveni cea mai mare banca, dupa depozite, in Belgia si Luxemburg, doua dintre cele mai bogate state europene. Belgia a incercat sa vanda Fortis dupa ce prabusirea Lehman Brothers, in septembrie 2008, a dus la inghetarea pietei de credite si a fost nevoie de interventia statului pentru salvarea Fortis si Dexia.

Statul belgian va da 740 de milioane de euro pentru a acoperi activele riscante, iar BNP Parisbas, 200 de milioane de euro.

Fortis va furniza 760 de milioane de euro in acest scop.

De asemenea, Fortis Bank va contribui cu 9,7 miliarde de euro pentru finantarea datoriilor, 4,36 de miliarde de euro provenind din ajutorul dat de statul belgian. BNP a obtinut 1,5 miliarde de euro in garantii de la stat, pentru a acoperi pierderile de peste 3,5 

#banca, #credite, #piata , #Luxemburg