Moody's coboara ratingul Lituaniei a doua oara in acest an, la 'Baa1', cu perspectiva negativa

Marti, 29 Septembrie 2009, ora 14:14
1526 citiri
Moody's coboara ratingul Lituaniei a doua oara in acest an, la 'Baa1', cu perspectiva negativa

Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat luni seara ratingul Lituaniei pentru a doua oara in acest an, cu o treapta, de la 'A3' la 'Baa1', si a mentinut perspectiva negativa, motivand decizia prin ingrijorarile legate de sustenabilitatea politicii fiscale, potrivit comunicatului agentiei, preluat de NewsIn.

Analistii Moody's estimeaza ca deficitul bugetar la Lituaniei va ramane, probabil, la un nivel de aproape 10% din produsul intern brut (PIB) in 2009-2010, ceea ce va impinge data posibila a adoptarii euro de catre statul baltic spre 2014-2015.

Economia lituaniana a aratat unele semne de stabilizare, in conditiile in care declinul productiei indistriale si al comertului cu amanuntul a incetinit, insa evolutia a venit in principal ca urmare a unui efect de baza. Moody's a avertizat ca nu exclude alte scaderi de rating in viitor, dar a apreciat, totusi, ca "perspectiva poate deveni stabila daca economia isi revine mai rapid decat se estimeaza, iar guvernul este capabil sa realizeze o ajustare fiscala semnificativa".

In spatiul baltic, afectat de o recesiune severa incepand de anul trecut - cea mai grava din UE -, Letonia ramane statul cu cel mai slab rating de la Moody's, de 'Baa3' (ultima treapta de investment grade, pe care se afla si Romania), cu perspectiva negativa, in timp ce Estonia este tara considerata cea mai stabila, avand rating 'A1', tot cu perspectiva negativa.

Estonia a avut in anii anterior, de boom economic in tarile baltice, o politica fiscala mai putin pro-ciclica si a facut mai multe eforturi pentru a-si atinge obiectivul de a adopta euro in 2011. Pentru Romania, Moody's a confirmat in martie ratingul 'Baa3', cu perspectiva stabila, fiind singura agentie de evaluare financiara importanta care pastreaza statul roman in categoria cu recomandare de investitii (investment grade). 

#investitii, #moody, #rating, #recesiune, #s , #Lituania

Curs valutar

1 EUR = 4.9766 RON

-0.0002

1 USD = 4.6402 RON

-0.0062
  1. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  3. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  4. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  5. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  6. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  7. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  8. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  9. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  10. Mutare agresivă la Bruxelles contra Beijingului. UE trece peste așteptările analiștilor și lovește industria Chinei