Lituania ar putea importa energie electrica din Ucraina, prin Belarus

Luni, 16 Februarie 2009, ora 10:01
1954 citiri
Lituania ar putea importa energie electrica din Ucraina, prin Belarus

Lituania, care trebuie sa-si inchida in acest an singura centrala nucleara, ar putea cumpara energie electrica din Ucraina, prin Belarus, au anuntat sambata ministrii de Externe ai celor trei tari.

"Am cerut expertilor nostri sa ajunga la un acord pana in luna mai", a declarat seful diplomatiei lituaniene, Vygaudas Usackas, intr-o conferinta de presa la care a participat alaturi de omologii Serguei Martynov din Belarus si Volodymir Ogryzko din Ucraina, informeaza NewsIn, citand AFP.

"Am depasit stadiul cuvintelor frumoase si al pasivitatii. Aceasta intrunire dovedeste ca abordam direct problemele energetice", a adaugat ministrul ucrainean.

Lituania, membra a Uniunii Europene din 2004, s-a angajat sa inchida definitiv pana la sfarsitul lui 2009 centrala nucleara de la Ignalina, de acelasi tip ce cea de la Cernobil, din Ucraina.

Vechea centrala Ignalina produce 70% din necesarul de electricitate al Ucrainei, tara cu 3,4 milioane locuitori. Autoritatile de la Vilnius sunt ingrijorate ca, dupa inchiderea centralei, tara se va confrunta cu un deficit de energie.

Lituania negociaza in prezent un acord cu Polonia si cu celelalte doua state baltice, Estonia si Letonia, pentru inceperea constructiei unei centrale comune pe propriul teritoriu.

Lituania spera ca lucrarile sa inceapa in 2009, pentru ca centrala sa intre in functiune din 2015, insa expertii estimeaza ca productia va incepe din 2017-2020.

Șefii UE, acuzați de scumpirea artificială a prețurilor la energie. Politicile „verzi”, aspru contestate: „Au distorsionat piața”
Șefii UE, acuzați de scumpirea artificială a prețurilor la energie. Politicile „verzi”, aspru contestate: „Au distorsionat piața”
În ultimii ani, de la criza „COVID”, tarifele la toate produsele și serviciile au intrat pe o puternică pantă ascendentă. În domeniul energiei s-au consemnat printre cele mai fulminante...
#belarus, #energie, #import, #lituania , #Lituania

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  5. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  8. Semnal de alarmă la un important proiect de infrastructură: ”Termenul din PNRR este foarte greu de îndeplinit” FOTO&VIDEO
  9. Speranță pentru șoferi. Autoritățile spun că un nou lot de autostradă se poate deschide în iulie FOTO
  10. Ce se întâmplă cu prețurile carburanților după majorarea accizelor din iulie. Expert: "Posibil să ne întoarcem la cele din primăvară"