Fitch a imbunatatit perspectiva Lituaniei la "stabila"

Luni, 08 Martie 2010, ora 17:54
1386 citiri
Fitch a imbunatatit perspectiva Lituaniei la "stabila"

Agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit perspectiva Lituaniei de la negativa la stabila, in conditiile stabilizarii economice si financiare a statului baltic, si a mentinut calificativul pentru creditele pe termen lung in valuta, la "BBB", penultima treapta din categoria investment grade, informeaza NewsIn.

Totodata, Fitch a reafirmat ratingul pentru imprumuturile pe termen lung in moneda locala, la "BBB+", si plafonul de tara la "A".

"Gradul de stabilizare financiara si economica al Lituaniei, precum si ajustarea externa semnificativa de anul trecut, sustin schimbarea de perspectiva.

Desi deficitul fiscal ramane ridicat, masurile de consolidare de pana acum au fost substantiale si guvernul a prevazut un plan credibil pe termen mediu pentru reducerea deficitului bugetar la 3% din PIB pana in 2012", a declarat directorul asociat al Fitch pentru Europa emergenta, Douglas Renwick.

Dinamica finantelor publice este motorul principal in ce priveste ratingul Lituaniei, unde deficitul public a ajuns la 9,1% din produsul intern brut (PIB) in 2009.

Deficitul fiscal ar fi ajuns la aproximativ 17% din PIB fara masurile guvernamentale de corectare.

Fitch se asteapta la ajustarea deficitului Lituaniei la 8% in acest an, urmat de reduceri suplimentare pana la 3% din PIB in 2012. 

#fitch, #lituania, #perspectiva, #stabila , #Lituania

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  5. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  8. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  9. Semnal de alarmă la un important proiect de infrastructură: ”Termenul din PNRR este foarte greu de îndeplinit” FOTO&VIDEO
  10. Speranță pentru șoferi. Autoritățile spun că un nou lot de autostradă se poate deschide în iulie FOTO