Economia Lituaniei a avansat cu 0,5% in T4

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 15:22
1591 citiri
Economia Lituaniei a avansat cu 0,5% in T4

Economia Lituaniei a crescut in ultimele trei luni din 2009 pentru al doilea trimestru consecutiv, in contextul in care revenirea exporturilor a sustinut productia industriala, semnaland ca statul a iesit din recesiune, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

Economia a inregistrat in al patrulea trimestru o crestere ajustata sezonier de 0,5%, dupa ce a avansat cu 1% in al treilea trimestru, punand capat unui an de declin.

Potrivit datelor revizuite, produsul intern brut (PIB) a scazut cu 12,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent, comparativ cu estimarea preliminara, de 13%.

Incetinirea declinului din sectorul industrial arata ca economia este in curs de revenire, dupa ce s-a confruntat cu una dintre cele mai grave recesiuni din Uniunea Europeana.

In 2009, produsul intern brut a scazut cu 15%, dupa o crestere de 2,8% in 2008.

"Exporturile sunt singurul motor de crestere in prezent, pentru ca nu vedem o ameliorare a cheltuielilor de consum sau a investitiilor", a declarat Vilija Tauraite, economist in cadrul SEB Bankas AB.

"Prima jumatate a anului va ramane dificila si tensionata, o revenire rapida si brusca fiind putin probabila".

Exporturile Lituaniei si-au revenit in decembrie, marcand prima crestere anuala din ultimele 13 luni, in contextul in care cererea mondiala s-a ameliorat.

Exporturile au avansat in trimestrul IV cu 4% fata de cele din al treilea trimestru din 2009.

Productia industriala, ce reprezinta 20% din economie, a inregistrat un declin anual de 8,3% in al patrulea trimestru, dupa o scadere de 14,7% in trimestrul precedent. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#economie, # lituania, # criza , #Lituania