Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Coface: Deprecierea leului poate creste riscurile de neplata, din cauza extinderii creditelor in valuta

Coface: Deprecierea leului poate creste riscurile de neplata, din cauza extinderii creditelor in valuta
Volatilitatea ridicata a cursului de schimb din ultima perioada este un motiv de ingrijorare, mai ales pentru creditele pe termen scurt, iar continuarea deprecierii leului va creste incidenta de neplata, ca efect al extinderii indatorarii in valuta, este de parere directorul Coface Romania, Cristian Ionescu.

Directorul Coface Romania a explicat ca media pentru intarzierile la plata este in tara noastra de 90 de zile dupa scadenta.

O depreciere a leului peste nivelul de 4 lei/euro si accentuarea inflatiei pana la 7-8% in perioada urmatoare ar putea fi argumente pentru luarea in calcul a coborarii ratingului de tara al Romaniei, de la nivelul actual acordat de Coface, de 'A4-', a mentionat reprezentantul companiei franceze de servicii financiare.

Ionescu a adaugat ca rata falimentelor si a situatilor de insolventa pentru companiile romanesti a crescut in mod constant in ultimii ani, cu cate 50% pe an. in contextul tensionat al pietei, Romania ar trebui sa se asigure ca va avea un deficit bugetar cat mai redus, a apreciat directorul Coface Romania, adaugand ca vor exista presiuni asupra bugetului de stat, pe fondul apetitului ridicat al guvernului de a cheltui banii publici intr-un an electoral.

Coface estimeaza o adancire a deficitului bugetar in acest an la 3,2% din produsul intern brut fata de 2,4% la sfarsitul lui 2007. Ionescu a mai spus ca, in acest conditii, guvernul ar trebui sa se orienteze catre investitiile in infrastructura, nu catre cheltuielile sociale.

Directorul Coface Romania a mentionat ca aceasta este o tendinta de dorit, in conditiile in care Romania a inregistrat una dintre cele mai mari cresteri salariale din Europa - de 23% in ultimul an, avans depasit doar de cel din Lituania, de 30%.

In privinta principalelor segmente ale economiei romanesti, Cristian Ionescu a spus ca vede pentru perioada urmatoare o deteriorare in domeniul constructiilor.

In decembrie 2004, Coface a acordat Romaniei un rating de tara 'B', dupa care, in iunie 2005, acesta a fost ridicat la 'B+', iar in decembrie 2005 a trecut pragul la 'A4'.

Un rating de nivelul 'A4' denota un istoric al platilor mediu, ce se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic ce se deterioreaza.

Ratingul de tara acordat de Coface indica in ce masura capacitatea de plata a companiilor dintr-o tara este afectata de perspectivele politice, financiare si economice ale statului respectiv si masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata pentru companiile dintr-o anumita tara.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 937 ori