Americanii trimit rachete Patriot in Lituania: Suntem in pozitie defensiva

Joi, 11 Mai 2017, ora 07:56
5048 citiri
Americanii trimit rachete Patriot in Lituania: Suntem in pozitie defensiva
Foto: Army Recognition

Oficiali americani din departamentul de Aparare sustin ca, in cursul acestui an, mai multe sisteme de rachete Patriot cu raza lunga de actiune ar putea fi instalate in Lituania, ca o masura de raspuns la militarizarea enclavei Kaliningrad de catre Moscova.

Secretarul american al Apararii, Jim Mattis, a refuzat sa comenteze subiectul, dar a afirmat: "Suntem intr-o pozitie defensiva. Am prea mare respect pntru Armata Rusa ca sa cred ca ei ar considera aceasta o miscare ofensiva", citeaza Defense News.

In cadrul unei conferinte de presa sustinuta in comun cu presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, Mattis a tinut sa explice ca sistemele ce urmeaza sa fie instalate pe teritoriul tarii baltice vor avea un rol pur defensiv, dar ca expertii militari americani vor decide ce timp de sisteme sunt necesare in zona.

Oficiali de la Washington sustin ca rachetele Patriot vor fi introduse in Lituania in luna iulie, in cadrul unui exercitiu NATO derulat aici, dar vor fi retrase pana la inceputul toamnei, cand Moscova va pune in scena un exercitiu tactic similar.

Instalarea sistemului Patriot in Lituania a fost discutata in cadrul reuniunilor NATO inca din toamna anului trecut, aceasta masura reprezentand o premiera in regiunea Marii Baltice.

In acelasi timp, Washingtonul a anuntat ca vrea sa tina sub observatie exercitiul militar Zapad, programat de Moscova la finalul lunii august si inceputul lui septembrie in enclava Kaliningrad si teritoriile vestice ale Rusiei.

Conform unor surse din Pentagon, Rusia ar putea alinia in formatie de lupta peste 100.000 de soldati.

Pe de alta parte, presedintele lituanian s-a declarat multumit de faptul ca Mattis intelege provocarile prin care trece Lituania si a mentinat ca deciziile necesare consolidarii arhitecturii defensive din zona vor fi luate in comun.

Regiunea Marii Baltice este cosiderata cea mai vulnerabila la un atac al Rusiei impotriva spatiului euroatlantic, iar de anul acesta tarile aliate au inceput sa trimita batalioane multinationale in Polonia, Lituania, Letonia si Estonia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rachete Patriot Lituania, #sistem defensiv NATO, #tensiuni Rusia NATO , #Lituania