Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Alumnia: zona euro nu se va extinde in 2010 si 2011

Alumnia: zona euro nu se va extinde in 2010 si 2011

Comisia Europeana nu are in vedere o noua extindere a zonei euro in 2010 si 2011, a declarat, joi, comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, citat de France Presse. 'Slovacia va deveni cel de-al 16-lea membru al zonei euro la 1 ianuarie 2009, dar ulterior nu intrevad posibilitatea extinderii zonei euro in urmatorii doi ani', a afirmat oficialul european in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Vilnius.

Totusi, premierul lituanian, Gediminas Kirkilas, a declarat ca tara sa si-a propus aderarea la zona euro in 2011. Lituania a ratat cu putin intrarea in zona euro la 1 ianuarie 2007, din cauza nivelului prea ridicat al inflatiei.

Joaquin Almunia a avertizat guvernul de la Vilnius cu privire la cresterea nivelului deficitului public, criticand proiectul de buget pentru 2009.

'Daca nu se vor lua masuri, exista un risc mare de a depasi limita de 3 la suta a deficitului public (in raport cu Produsul Intern Brut)', a atras atentia comisarul european pentru afaceri economice.

Conform Tratatului de la Maastricht, care enunta criteriile de aderare si apartenenta la zona euro, deficitul public anual nu poate fi mai mare de 3 la suta din PIB.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1224 ori