Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

S&P "premieaza" Letonia cu un rating de tip investment grade

S&P "premieaza" Letonia cu un rating de tip investment grade


Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services a imbunatatit miercuri calificativele pentru datoriile in valuta si moneda locala atribuite Letoniei la "BBB minus/A-3" de la "BB plus/B", perspectiva asociata fiind una stabila.

"Ratingurile atribuite Letoniei sunt rezultatul unui echilibru intre angajamentul politic al guvernului fata de disciplina fiscala, flexibilitatea considerabila a economiei si cresterea ponderii exporturilor in PIB, contracarate de datoria externa mare, nivelul relativ moderat al PIB-ului per capita si lipsa de flexibilitate a politicii monetare", se arata in comunicatul S&P.

Agentia se asteapta ca guvernul leton sa-si atinga tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB in 2012 si sa continue sa reduca deficitul bugetar pe termen mediu. De asemenea, S&P estimeaza ca datoria guvernamentala va atinge un varf de 37% din PIB in 2012 pentru ca in 2013-2014 sa inceapa sa scada.

Standard & Poor's precizeaza ca ar putea imbunatati ratingurile Letoniei daca sectorul privat continua sa-si reduca gradul de indatorare si performantele fiscale si inflationiste sunt compatibile cu criteriile de acceptare in zona euro.

In sens invers, ratingurile Letoniei ar putea fi revizuite in jos daca guvernul isi va relaxa pozitia fata de disciplina fiscala sau daca accesul la finantarea externa ar deveni mai dificil, posibil ca urmare a reducerii expunerii pe Letonia a bancilor mama.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1301 ori