Letonii se plang de cresterea preturilor, dupa adoptarea monedei euro

Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 15:50
2497 citiri
Letonii se plang de cresterea preturilor, dupa adoptarea monedei euro

Tot mai multi locuitori din Letonia se plang de cresterea preturilor pe care ar fi provocat-o trecerea, la 1 ianuarie, la moneda europeana comuna. Centrul pentru protectia drepturilor consumatorilor din aceasta republica baltica a inregistrat, numai in prima saptamana de la aderarea la zona euro, 425 de plangeri legate de acest lucru.

Dupa cum precizeaza ITAR-TASS, in 40% dintre cazuri locuitorii se plang de cresterea preturilor dupa schimbarea valutelor, in alte 25% - de convertirea eronata, precum si de alte incalcari. In afara de aceasta, au fost inaintate plangeri impotriva unor comercianti, care refuza sa primeasca bancnote mari in lati (moneda letona) sau euro, si nici maruntis.

Cu toate acestea, potrivit datelor ultimei monitorizari a preturilor din Letonia, preturile la majoritatea marfurilor si serviciilor - 96,2% dintre ele - au ramas neschimbate la sfarsitul lunii trecute. O crestere a preturilor a fost fixata in 2,3% dintre cazuri, iar o scadere - in 1,6%.

De la 1 ianuarie 2014, Letonia a devenit cel de-al 18-lea stat membru al zonei euro. Din 1 octombrie 2013 pana in 30 iunie 2014, preturile la marfuri si servicii sunt indicate in Letonia in doua valute, in functie de cursul de schimb, stabilit la nivelul de 0,702804 lati pe euro. Dupa aderarea la zona euro, pentru o perioada de doua saptamani vor circula ambele unitati monetare, insa restul este dat exclusiv in euro.

Potrivit Ministerului Economiei, cresterea preturilor in urma introducerii euro ar putea fi, in Letonia, de 0,2-0,3%.

#crestere preturi, #adoptare euro, #moneda euro Letonia , #Letonia