Zonele din jurul centralei de la Fukushima vor ramane evacuate timp de cateva decenii

Marti, 23 August 2011, ora 07:10
1517 citiri
Zonele din jurul centralei de la Fukushima vor ramane evacuate timp de cateva decenii

Anumite zone din apropierea centralei nucleare avariate de la Fukushima, in nord-estul Japoniei, vor ramane probabil evacuate "timp de mai multe decenii", a anuntat presa japoneza luni, citand surse oficiale, potrivit Mediafax.

Premierul Naoto Kan, care a anuntat ca va demisiona la sfarsitul lunii, urmeaza sa viziteze regiunea sambata, pentru a prezenta scuze locuitorilor evacuati imediat dupa accidentul nuclear provocat de un violent cutremur urmat de un tsunami urias, la 11 martie.

Cotidianul Yomiuri, citand o sursa guvernamentala neidentificata, a anuntat ca, in zonele care se afla pe o raza de trei kilometri in jurul centralei Fukushima Daiichi, accesul va ramane interzis "pentru o lunga perioada, poate cateva decenii".

Guvernul ar putea achizitiona anumite terenuri de la locuitori, pentru a stoca temporar pe ele deseuri radioactive, inclusiv moloz si noroi contaminat de la uzina atomica, a adaugat cel mai important cotidian japonez. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Yukio Edano, nu a dezmintit aceste informatii.

"Nu pot sa neg faptul ca poate fi dificil pentru locuitorii anumitor regiuni sa revina acasa dupa o lunga perioada. Imi pare foarte rau pentru acest lucru", a spus el.

Dupa izbucnirea celei mai grave crize nucleare de la cea de la Cernobil, in urma cu 25 de ani, autoritatile japoneze au decretat o zona de evacuare obligatorie pe o raza de 20 de kilometri in jurul centralei.

Peste 85.000 de persoane traiesc de peste cinci luni in centre de primire sau locuinte din prefabricate, fara nicio certitudine ca se vor putea intoarce candva acasa.

Analize recente efectuate de Ministerul Stiintei si Tehnologiei au dezvaluit niveluri de cinci ori superioare limitei legale de 20 de milisievert pe an, in 15 dintre cele 50 de statii de observare instalate in interiorul acestui perimetru.

Operatorul centralei nucleare, Tokyo Electric Power (TEPCO), a anuntat ca emisiile radioactive au scazut in mod simtitor de la accident si ca spera sa poata cobori temperatura combustibilului nuclear sub 100 de grade Celsius, pana in ianuarie. 

#centrala nucleara, #fukushima, #japonia , #Japonia