Yenul, tinta unui nou atac speculativ

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 10:13
1131 citiri
Yenul, tinta unui nou atac speculativ

Japonia a vandut, luni, yeni pentru a doua oara in mai putin de trei luni dupa ce inregistrat un alt record in raport cu dolarul, declarand ca a intervenit pentru a contracara eventuale miscari speculative, care ar putea sa afecteze economia.

Ministrul de Finante Jun Azumi a declarat ca Tokyo va continua sa intervina pana cand va fi multumit de rezultate, transmite Reuters.

Incursiunea pe pietele valutare a venit dupa saptamani de avertismente in ceea ce priveste cotatia yenului si la doar cateva zile inaintea summit-ul G20, care va avea loc la Cannes in Franta.

Summit-ul se va concentra pe eforturile Europei de a tine in frau criza datoriilor suverane si de a evita o repetare a efectului de bulgare dupa colapsul Lehman Brothers in 2008.

Tokyo este dornic sa castige intelegerea G20 ca un yen puternic este o provocare prea mare pentru o economie care se lupta cu o criza nucleara, in plus cu reconstruirea dupa cutremur, de 250 miliarde dolari.

Japonia sustine ca yenul este solicitat de catre investitorii ingrijorati de criza datoriei din zona euro si ca cererea nu are nimic de-a face cu sanatatea fragila a economiei japoneze.

"Am spus in repetate randuri ca vom lua masuri severe impotriva speculatiilor de pe piata", a declarat Azumi intr-o conferinta de presa.

Azumi a spus ca, interventia de luni a fost un act izolat si ca el s-a aflat intr-un contact continuu cu omologii sai internationali.

Mai multe natiuni G20, inclusiv Coreea de Sud si Indonezia, au fost intervenit in mod regulat de pe pietele valutare, dar Japonia nu vrea sa fie considerata un manipulator valutar.

Din septembrie 2010, Japonia a intervenit pe piata financiara de de trei ori pana acum pe cont propriu si o data in comun cu alte natiuni pentru a slabi cotatia yenu-lui. Dar efectele de interventie din trecut s-au dovedit inutile in fata cererii constante din partea investitorilor care doresc active foarte lichide si relativ sigure, cum ar fi obligatiunile guvernamentale japoneze.

#yen japonez, #curs de schimb, #masuri de salvare , #Japonia