Vazand ca vecinii rusi si chinezi se pregatesc de razboi, Japonia reactioneaza

Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 17:39
10423 citiri
Vazand ca vecinii rusi si chinezi se pregatesc de razboi, Japonia reactioneaza
Foto: The Brigade

Pentru japonezi, cerul nu mai pare atat de senin. Din aprilie 2014 si pana la sfarsitul lunii trecute, raidurile avioanelor militare rusesti si chineze s-au inmultit dramatic, violand spatiul aerian nipon intr-un ritm similar celui din perioada Razboiului Rece.

Fortele aeriene japoneze au dat publicitatii, miercuri, un raport in care se constata o creste a incursiunilor neautorizate in spatiul aerian al Japoniei.

In nordul arhipelagului, pilotii japonezi se confrunta cu incursiunile bombardierelor rusesti, in timp ce spatiul sudic este invadat de avioanele militare ale Chinei, arata agentia de presa Reuters.

Invazie aeriana

La sfarsitul lunii martie, pilotii niponi adunasera deja 944 de interceptii aeriene realizate in ultimele 12 luni, cu 16% mai mult decat in perioada aprilie 2013-martie 2014.

Ca numar, este al doilea record de violari repetate ale spatului aerian al Japoniei din 1958 si pana in prezent.

Precedentul a fost atins in 1984, cand avioanele inamice au penetrat spatiul de deasupra Japoniei de 945 de ori.

"Se constata o crestere alarmanta a acestor evenimente", a comentat un purtator de cuvant al armatei japoneze in timpul prezentarii raportului.

Desi nu este o masura directa a activitatii militare a Chinei si Rusiei in regiune, cifra reprezinta un semnal de alarma privind operatiunile derulate de cei doi vecini ai Japoniei.

Daca pana acum Japonia se confrunta cu alarma data de cresterea constanta a bugetului de Aparare al Chinei in ultimii 27 de ani, Rusia devine si ea motiv de ingrijorare, dupa ce Moscova a recurs la anexarea peninsulei Crimeea in urma cu un an.

Pusi in garda

Evenimentele recente i-au facut pe japonezi sa puna la randul lor accent pe noi dotari ale fortelor militare.

Pana acum, Tokyo a aprobat achizitionarea unor avioane de patrula cu raza larga de actiune, portavioane, transportoare de elicoptere, avioane de transport Boeing V-22 Osprey si avioane de vanatoare invizibile F-35.

Premierul Shinzo Abe a recunoscut ca este in cautarea unor solutii non-fiscale care sa sustina dezvoltarea fortelor de aparare nipone si cooperarea mai stransa cu trupele americane.

Puncte fierbinti

Bombardierele si avioanele de patrula ale aviatiei militare din Rusia isi fac de obicei aparitia in apropierea insulei Hokkaido, survoland alte patru insule din apropiere care sunt inca disputate de Tokyo si Moscova.

Disputa aceasta a facut ca, nici pana acum, intre Rusia si Japonia sa nu fie incheiat un tratat de pace, dupa sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

In principiu, avioanele rusilor au evitat de-a lungul timpului sa survoleze spatiul arhipelagului nipon, tocmai din acest motiv.

Aceeasi situatie se intalneste in Marea de Est a Chinei, unde grupul de insule Senkaku/Diaoyu este disputat de Beijing si Tokyo.

Aceasta este zona preferata de pilotii de vanatoare chinezi pentru incursiunile efectuate in spatiul aerian al Japoniei.

Conform reprezentantilor aviatiei japoneze, numarul avioanelor de lupta din China care au survolat anul trecut acest coridor aerian a fost, de asemenea, in crestere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#incursiuni avioane Rusia Japonia, #violare spatiu aerian Japonia, #dispute teritoriale Rusia Japonia , #Japonia