Top 10 tari la care SUA sunt indatorate

Sambata, 12 Martie 2011, ora 19:58
2340 citiri
Top 10 tari la care SUA sunt indatorate

Trezoreria americana a anuntat in urma cu ceva vreme ca datoria publica a Statelor Unite a sarit de 14 trilioane de dolari, atingand un record istoric. Iar ultimul trilion s-a adaugat in numai sapte luni.

Din total, 4,4 trilioane de dolari sunt datorii catre guvernele straine. Datoria nu consta in sume lichide imprumutate, ci s-a creat in urma emiterii de certificate de trezorerie, ce au fost cumparate de respectivele tari.

Daca intr-o buna zi, guvernele acestor tari si-ar revendica sumele, Statele Unite ar ajunge sa fie fragmentate si fie care sa ia un stat american a carui PIB ar fi echivalent cu datoria in sine.

Pentru a ne face o parere asupra situatiei, Yahoo! a facut o lista cu tarile care r putea "castiga" parti din SUA.

1. China - SUA au datorii catre acest stat in valoare de 891,6 miliarde dolari, ponderea in datoria externa totala fiind de 20,4%. China este de departe tara la care Statele Unite ale Americii sunt cele mai indatorate. Datoria este aproape eagala cu PIB-ul din 2009 al statului Illinois (630,4 miliarde dolari) si Indiana (262.6 miliarde dolari).

2. Japonia - SUA au datorii catre acest stat in valoare de 883,6 miliarde de dolari, ponderea in datoria externa totala fiind de 20,2%. Datoria catre Japonia reprezinta peste o cincime din totalul datoriei SUA, adica PIB-ul adunat al statului Minnesota (260,7 miliarde de dolari), Wisconsin (244,4 miliarde de dolari), Iowa (142,3 miliarde de dolari) si Missouri (239.8 miliarde de dolari).

Citeste continuarea pe Ziare.com.

#tari, #sua, #state, #datorii , #Japonia