Tokyo risca noi datorii ca sa-si finanteze cheltuielile din 2011-2012

Marti, 23 Martie 2010, ora 15:31
1097 citiri
Tokyo risca noi datorii ca sa-si finanteze cheltuielile din 2011-2012

Japonia risca sa fie obligata sa se indatoreze masiv in cursul exercitiului financiar 2011-2012 ori sa renunte la numeroase cheltuieli pentru a face fata unor nevoi de aproximativ 7.000 miliarde yeni (57 miliarde euro) pentru care nu are finantare, scrie presa nipona, citata de AFP si preluat de NewsIn.

O crestere a emisiunilor de obligatiuni ar putea duce la scaderea ratingului datoriei suverane nipone, in timp ce datoria publica a Japoniei se apropie de 200% din produsul intern brut (PIB), scrie cotidianul Nikkei.

Japonia este natiunea cea mai puternic indatorata, iar agentiile de rating Fitch, Moody's si Standard and Poor's au avertizat-o ca risca inrautatirea calificativului, fapt ce s-ar concretiza in cresterea costurilor imprumuturilor publice si ar crea noi temeri investitorilor care sunt deja ingrijorati de dificultatile din Grecia si alte tari europene.

"Guvernul a spus ca va defini o schema bugetara in acest an, ce ar putea determina scaderea calificativului de tara daca lucrurile nu evolueaza bine", a avertizat gestionarul fondului DIAM Asset Management, Nobuto Yamazaki.

"Este, de asemenea, posibil ca guvernul sa renunte la promisiunile din campanie, pentru ca opinia publica admite ca unele promisiuni sunt nerealiste", a adaugat analistul.

Executivul condus de partidul democrat estimeaza emiterea unor obligatiuni noi la un volum record de 44.000 miliarde yeni, in cursul exercitiului anual care va incepe in aprilie.

Acesta ar putea fi nevoit sa emita altele din aprilie 2011, cand risca sa se confrunte cu nevoi suplimentare de finantare, daca vrea sa-si indeplineasca promisiunile, in conditiile in care veniturile bugetare sunt in cadere libera, estimeaza Nikkei, fara a cita sursa.

Potrivit cotidianului nipon, incasarile fiscale ar urma sa scada la 42.600 miliarde yeni in 2011-2012, de la 48.000 miliarde yeni in cursul exercitiului care incepe in aprilie.

Previziunile sunt considerate, totusi, foarte pesimiste de mai multi economisti. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tokyo, # datorii, # cheltuieli , #Japonia