SUA, IN FALIMENT. Lumea intra din nou in criza! - SCENARIU

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 08:32
4207 citiri
SUA, IN FALIMENT. Lumea intra din nou in criza! - SCENARIU

"Falimentul Statelor Unite este de neconceput", scria Secretarul Trezoreriei americane Timothy F. Geithner intr-o scrsioare deschisa catre liderii Washingtonului. In scenariul decaderii SUA, lumea ar intra intr-o criza mai grava decat cea din care inca se chinuie sa iasa. 

Iata ce se va intampla in scenariul intrarii SUA in incapacitate de plata, potrivit Washington Post.

O mare parte din platile de la buget sunt oprite, reduse sau intarziate, fie ca este vorba de datorii catre creditori externi, salariile bugetarilor, asigurarile sociale sau de sanatate.

Pentru ca America ar fi privita ca o investitie riscanta, nu ar mai putea sa se imprumute decat cu dobanzi foarte mari.

Moody's, Standard and Poor's si alte institutii de similare ar retrograda ratingul SUA la "negativ", distrugand reputatia Statelor Unite de "rai investitional".

Creditori straini, precum China sau Japonia, si-ar vinde obligatiunile guvernamentale detinute in SUA.

Dolarul se va devaloriza si ar pierde pozitia de valuta dominanta.

Daca pragul maxim de indatorare nu va fi ridicat, SUA va trebui sa isi taie cheltuielile, ceea ce va duce la un declin al activitatii economice. In 2 luni, PIB ar cadea mai mult decat a facut-o in timpul crizei incepute in 2008.

Ca o consecinta a haosului financiar, americanii de rand vor observa cum fondurile de pensii isi vor pierde din valoare.

Dobanzile la credite ipotecare vor creste, aducand vanzarile de locuinte la un prag minim. Piata imobiliara, si asa destul de fragila, se va prabusi.

Trezoreria va fi nevoita sa isi vanda o parte din bunuri daca vrea sa pastreze aurul natiunii.

Daca SUA nu va mai fi un rai investitional, este posibil ca niciun loc din lume sa nu mai fie. Criza se va extinde in toata lumea.

#criza, #faliment, #faliment sua, #incapacitate de plata, #sua , #Japonia