Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Statele emergente, pe cale sa piarda statutul de motor al cresterii economice mondiale

Statele emergente, pe cale sa piarda statutul de motor al cresterii economice mondiale


Economiile dezvoltate, precum Statele Unite, Europa si Japonia, contribuie pentru prima data din 2007 mai mult decat cele emergente - China, India, Brazilia - la cresterea economica mondiala, potrivit estimarilor Bridgewater Associates, semn al unei schimbari de viteza.

Tranzitia remarcata de analistii Bridgewater ar putea influenta fluxurile de capital la nivel global si ar putea rasturna proiectiile si planurile marilor companii, construite in ultimii ani in jurul unui boom economic pe pietele emergente, noteaza Wall Street Journal (WSJ).

Schimbarea se datoreaza in principal Japoniei, care a revenit pe crestere economica solida dupa mai bine de 15 ani de stagnare cu reprize de declin. Economia japoneza a crescut cu 2,6% in trimestrul al doilea. Desi rata de crestere din ultimul trimestru incheiat este mai redusa fata de 3,8% in primele trei luni ale anului, Japonia afiseaza totusi o dinamica solida, mai ales in raport cu perioada indelungata de deflatie, semn ca politicile controversate adoptate in toamna anului trecut de premierul Shinzo Abe au inceput sa dea roade.

In Statele Unite, economia inregistreaza cresteri timide, dar evolueaza stabil, iar Europa este pe cale sa iasa dintr-o recesiune prelungita.

In marile economii emergente, precum China, India, Brazilia sau Rusia, cresterea economica a incetinit semnificativ fata de ratele de boom din ultimii ani.

FMI estimeaza ca economia mondiala va creste cu 3,3% in acest an, fata de 3,2% anul trecut si 4% in 2011.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1762 ori