Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Standard & Poor's ar putea retrograda ratingul Japoniei

Standard & Poor's ar putea retrograda ratingul Japoniei


Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a avertizat luni ca ar putea revizui in scadere ratingul suveran al Japoniei daca economia va creste sub estimari sau daca nivelul datoriei publice va continua sa creasca.

Standard and Poor's a confirmat ratingul suveran al Japoniei la "AA minus", a mentinut perspectiva negativa asupra acestui calificativ si a avertizat ca taxele mai ridicate nu vor rezolva problemele structurale ale tarii care au dus la cresterea cheltuielilor cu sistemul de sanatate.

Totusi, apreciaza agentia, ratingul Japoniei este sprijinit de nivelul ridicat al activelor externe ale tarii, sistemul financiar relativ solid si economia diversificata si rolul yenului, care este "o moneda internationala de rezerva cheie".

S&P ar putea revizui in crestere perspectiva ratingului Japoniei daca va implementa masuri de consolidare fiscala robuste si sustenabile, dar agentia ar putea retrograda ratingul tarii in cazul incetinirii cresterii economiei sub estimari.

Economia Japoniei s-a contractat cu 2,3% in trimestrul patru din 2011, comparativ cu perioada similara din 2010, deoarece companiile au fost afectate de aprecierea yenului, de cererea slaba pentru exporturi pe fondul crizei din Europa si de inundatiile din Thailanda.

Comparativ cu trimestrul trei din 2011, economia Japoniei s-a contractat cu 0,6% in perioada octombrie-decembrie 2011, dupa un avans de 1,7% in perioada iulie-septembrie 2011.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1078 ori