Ridichi si salata verde, marca Panasonic: Producatorul de televizoare s-a apucat de agricultura high tech

Luni, 04 August 2014, ora 11:17
3220 citiri
Ridichi si salata verde, marca Panasonic: Producatorul de televizoare s-a apucat de agricultura high tech
Sursa foto: Reuters

Panasonic, companie celebra pentru productia de televizoare si produse electronice, a inceput sa planteze ridichi si salata verde pentru singaporeni.

O unitate a producatorului japonez de electronice furnizeaza, incepand de saptamana trecuta, legume proaspete unui lant de restaurante japoneze din Singapore. Plantele sunt cultivate in prima ferma de interior, conform Reuters.

Proiectul demonstreaza interesul Panasonic pentru tehnologia destinata cultivarii de legume, dar si pentru piata din Singapore - tara insulara cu teren agricol limitat, de a reduce dependenta aproape totala de importurile de alimente.

"Agricultura va fi un portofoliu cu un mare potential de crestere, daca luam in calcul lipsa globala de teren arabil, schimbarile climatice, cresterea cererii de produse alimentare de calitate, precum si necesitatea unei aprovizionari stabile cu alimente", a spus Hideki Baba, managing director al Panasonic Factory Solutions Asia Pacific.

In noua "ferma", care are in prezent o capacitate anuala de productie de numai 3,6 tone de legume, sunt cultivate 10 soiuri de legume, de la ridichi, la spanac.

Companiile japoneze hi-tech sunt interesate de acest timp de agricultura

Acest tip ce ferma a trezit interesul mai multor companii japoneze din sectorul hi-tech. Fujitsu cultiva salata verde in ferma sa din provincia Fukushima, iar Sharp testeaza cultivarea de capsuni intr-o astfel de facilitate din Dubai.

Ferma Panasonic din Singapore are o suprafata de 248 de metri patrati si este situata intr-o fabrica din apropiere de oras, unde lumina necesara cresterii platelor este asigurata de lampi cu LED-uri. Compania a restrictionat numarul persoanelor aurorizate sa intre in aceasta ferma pentru a putea controla mai usor temperatura, umiditatea si gradul de dioxid de carbon din interior.

Compania isi propune sa cultive 30 de legume pana in martie 2017 pentru a asigura 5% din productia locala. De asemenea, a precizat ca pretul acestor legume s-ar putea reduce la jumatate fata de cel al importurilor din Japonia. Conform Panasonic, Singapore a fost o locatie ideala pentru o astfel de ferma, datorita cererii mare de legume si a suprafetei agricole foarte reduse.

Singapore, a doua tara ca nivel al densitatii populatiei, conform Bancii Mondiale, importa peste 90% din alimente.

Anul trecut, productia de legume din acest stat a fost de 22.000 de tone, fata de 17.000 de tone in 2004, conform autoritatilor locale, iar importurile au fost de 514.574 tone de legume.

Guvernul asigura fonduri de cercetare in agricultura

Chiar daca Singapore se afla pe pozitia a cincea, din 109 de tari in functie de indicele privind securitatea alimentara al Economist Intelligence Unit, guvernul vrea sa diversifice sursele de alimente si sa devina independenta in ceea ce priveste productia de oua, peste si anumite legume. De aceea, asigura fonduri de cercetare companiei Sky Greens, care cultiva anumite legume pe trei etaje intr-o sera.

Compania vrea sa extinda productia in anii urmatori, in prezent, aceasta ridicandu-se la o tona de legume pe zi, fiind vanduta in lantul de supermarketuri FairPrice. In unele ferme din Singapore sunt folosite metodele aeroponice si hidroponice, care permit cultivarea plantelor fara sol.

Expertul in tehnologie agricola, Lee Sing Kong, a precizat ca Singapore poate imbunatati conditiile pentru alimentele perisabile, ca legumele, care nu pot fi stocate pentru mult timp, cum poate fi graul, de exemplu, atilizat noi tehnic care vor creste productivitatea.

"Trebuie sa cultivam unele produce pentru a suplini eventualele probleme cu aprovizionarea", a spus Lee, profesor la Nanyang Technological University.

Totusi, unele produse locale fac parte din categoria premium. Astfel, la FairPrice, pretul pentru o anumita leguma locala, nai bai, produsa de Sky Greens, este aproape dublu fata de cel al importurilor din China.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#panasonic agricultura, #ferma panasonic, #panasonic singapore , #Japonia