Rata somajului va continua sa creasca in 2010

Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 15:47
1389 citiri
Rata somajului va continua sa creasca in 2010

Economiile industrializate si-au reluat cresterea, dupa cea mai grava recesiune din ultimele decenii, insa rata somajului va continua sa urce in prima parte din 2010 pentru ca apoi sa scada numai usor de la un maxim de peste 9%, a anuntat Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), relateaza NewsIn. 

Potrivit Financial Times, raportul prezentat joi de OCDE prevede o revenire economica "modesta", produsul intern brut (PIB) al tarilor OCDE urmand sa avanseze cu numai 1,9% anul viitor, dupa o scadere de 3,5% in 2009.

OCDE a mai avertizat ca, in cele mai multe economii, cresterea este inca limitata, in contextul in care guvernele, institutiile financiare, companiile si populatia incearca sa-si reechilibreze situatiile financiare.

"Per ansamblu, eforturile fara precedent par sa fi reusit sa limiteze amploarea crizei si sa demareze revenirea pana la un nivel care era neasteptat chiar si in urma cu sase luni", a spus seful departamentului economic din cadrul OCDE, Jorgen Elmeskov.

El a adaugat insa ca, "in urmatorii ani vor fi necesare politici radicale pentru a reda echilibrul macroeconomic, cresterea sustenabila si nivelul redus al somajului".

"Numai dupa ce se va intampla acest lucru vom putea spune ca situatia de criza a fost depasita", a precizat Elmeskov.

Comprimarea economica prevazuta pentru 2009 este usor mai putin drastica decat se mentiona in raportul preliminar pentru Europa, Statele Unite si Japonia.

OCDE prevedea in septembrie ca economia agregata va inregistra o comprimare de 3,7%, in timp ce estimarile din iunie indicau o comprimare de 4,1%.

OCDE le-a cerut guvernelor sa isi planifice strategiile de retragere a stimulilor din piete, chiar daca implementarea acestor planuri va fi progresiva. 

#rata, # somaj, # crestere , #Japonia