Premierul Noda: Japonia trebuie sa ia masuri nepopulare

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 10:57
1316 citiri
Premierul Noda: Japonia trebuie sa ia masuri nepopulare

Premierul nipon, Yoshihiko Noda, a lansat luni un apel la unitate in cadrul Conventiei formatiunii sale politice, Partidul Democrat din Japonia, si la realizarea unor reforme fara de care nu crede ca tara sa va avea "viitor", informeaza EFE.

"Lansez un apel la realizarea reformelor in materie de securitate sociala si impozite, masuri care nu sunt foarte populare, dar fara de care cred ca Japonia nu are viitor", a declarat seful guvernului nipon, potrivit cotidianului Nikkei.

Un proiect de lege pe care Yoshihiko Noda il va prezenta parlamentului la sfarsitul lunii martie prevede cresterea in 2014 a impozitului pe consum, in prezent de 5 la suta, pana la 8 la suta, iar dupa un an, pana la 10 la suta.

Prin aceasta reforma, premierul Noda, aparator al disciplinei fiscale, doreste sa evite ca tara sa-si mareasca si mai mult datoria publica, cea mai mare din lumea industrializata.

Reforma ar urma sa includa revizuirea cheltuielilor administrative, cu masuri precum reducerea numarului de locuri in parlament si reducerea salariilor functionarilor publici.

Premierul a nuantat in cadrul Conventiei ca responsabilitatea reformei fiscale nu trebuie sa cada numai asupra Partidului Democrat din Japonia: "Este o responsabilitate comuna, nu exista o bariera intre partidul aflat la guvernare si partidele de opozitie".

Seful guvernului l-a numit vineri pe Katsuya Okada nou vicepremier si titular al portofoliului pentru Reforma Administrativa.

Prin aceasta numire, Katsuya Okada va avea sarcina de a promova reforma fiscala, care a trezit nemultumiri in randul opozitiei si al populatiei, precum si neintelegeri in cadrul partidului de guvernamant.

#premier Noda Japonia, #reforma fiscala Japonia, #disciplina fiscala Japonia, #datorie publica Japonia , #Japonia