Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Opt banci internationale, amendate cu 1,7 miliarde de euro pentru manipularea EURIBOR si LIBOR

Opt banci internationale, amendate cu 1,7 miliarde de euro pentru manipularea EURIBOR si LIBOR


Comisia Europeana (CE) a sanctionat 8 banci internationale cu amenzi in valoare totala de 1,71 miliarde euro, pentru ca au participat la activitati de tip cartel prin care au manipulat indicii de dobanda pe piata interbancara EURIBOR si LIBOR, la euro si yeni japonezi.

Cea mai dura sanctiune vizeaza banca germana Deutsche Bank, amendata cu un total de 725,3 milioane euro - 445,8 milioane euro pentru manipularea dobanzilor la euro, respectiv 259,5 milioane euro pentru neregulile constatate in zona dobanzilor la yeni japonezi, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Comisia Europeana.

Banca franceza Societe Generale a fost amendata cu 445,8 milioane euro pentru participarea la activitati de tip cartel in zona derivatelor financiare pe dobanzile interbancare la euro.

Grupul britanic Royal Bank of Scotland, controlat de stat, a fost sanctionat cu un total de 391 milioane euro, din care 131 milioane euro pentru nereguli in zona pietei euro, respectiv 260 milioane euro pentru influentarea dobanzilor la yeni.

Bancile americane JPMorgan Chase si Citigroup au de platit amenzi de 79,9 milioane euro, respectiv 70 milioane euro pentru manipularea dobanzilor la yeni.

Casa de brokeraj RP Martin, cu sediul la Londra si birouri in principalele capitale financiare ale lumii, a fost amendata de CE cu 247.000 euro pentru participarea la manipularea dobanzilor la yen.

"Socanta la scandalurile LIBOR si EURIBOR nu este doar manipularea indicilor, investigata de autoritati din intreaga lume, ci si colaborarea intre banci care se presupune ca ar fi concurente. Decizia de astazi trimite un mesaj clar ca CE este hotarata sa se opuna si sa sanctioneze aceste activitati de tip cartel in sectorul financiar. Concurenta sanatoasa si transparenta sunt de importanta cruciala pentu ca pietele financiare sa functioneze corect, in serviciul economiei reale, si nu in interesul catorva persoane", a declarat in comunicat Joaquin Almunia, vicepresedinte CE pentru concurenta.

Amenzile, reduse cu 10% dupa intelegerea cu CE

Amenzile anuntate miercuri au fost reduse cu 10% dupa ce bancile au cazut la intelegere cu CE.

In zona derivatelor pe dobanzile la euro, activitatile de tip cartel constatate au avut loc in perioada septembrie 2005 - mai 2008. Scopul asocierii a fost sa distorsioneze evolutia normala a indicatorilor in functie de care sunt stabilite preturile acestor derivate. Traderii diferitelor banci au discutat cifrele transmise de aceste institutii financiare pentru calcularea indicelui EURIBOR, dar si strategiile de trading si de stabilire a preturilor, se arata in comunicatul CE.

Banca britanica Barclays a fost de asemenea implicata in cartelul care a vizat manipularea dobanzilor la euro, insa nu a fost amendata deoarece a dezvaluit neregulile catre CE. Amenzile dispuse impotriva Deutsche Bank, RBS si Societe Generale au fost reduse datorita cooperarii bancilor cu anchetatorii, pe langa scaderea de 10% obtinuta prin intelegerea cu CE.

Credit Agricole (Franta), HSBC (Marea Britanie) si JPMorgan (SUA) au refuzat intelegerea propusa de CE si sunt vizate in continuare de ancheta privind manipularea EURIBOR, fiind expuse la noi sanctiuni.

Pe piata derivatelor privind dobanzile interbancare la yeni japonezi, activitati de tip cartel au fost constatate in perioada 2007-2010. Neregulile includ discutii intre traderii bancilor participante privind datele transmise de acestea in vederea stabilirii indicilor LIBOR pentru yeni. De asmeenea, traderii impartaseau ocazional informatii sensibile privind pozitiile pe piata si evolutia viitoare a datelor pe baza carora se calculeaza indicii de dobanda pe piata interbancara la yeni, inclusiv Euroyen TIBOR, referinta pe piata de la Tokyo. Bancile acuzate sunt UBS, RBS, Deutsche Bank, Citigroup si JPMorgan, iar casa de brokeraj RP Martin a facilitat colaborarea, noteaza CE.

Banca elvetiana UBS a fost de asemenea implicata in activitatile ilegale, dar nu a fost sanctionata pentru ca a dezvaluit existenta cartelului catre CE. Citigroup, Deutsche Bank, RBS si RP Martin au primit amenzi reduse datorita cooperarii cu anchetatorii, pe langa scaderea cu 10% a sanctiunilor dupa ce au acceptat intelegerea propusa de Comisie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1418 ori