Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ochiul bionic, o solutie pentru nevazatori

Ochiul bionic, o solutie pentru nevazatori

Cercetatorii australieni spun ca au reusit dezvoltarea unui A"ochi bionicA" care ar putea fi implantat nevazatorilor pentru a rezolva problemele acestora, chiar daca nu va oferi o perspectiva similara ochiului natural.Este practic o camera video montata pe ochelari si conectata prin senzori care stimuleaza retina, transmitand mesajul nervului optic. Functioneaza practic dupa acelasi model al implanturilor audio. Australienii au reusit sa implanteze cu bine senzorii in prima faza a testelor si au trecut acum la implanturile pe voluntari. Este vorba in primul rand de cei care sufera de pierderea vederii din na[tere, din cauze genetice.

Anul trecut, cercetatorii japonezi au reusit sa implanteze o mina bionica unui individ care a suferit un accident de munca si isi pierduse bratul. Senzorii sunt conectati la nervi, astfel ca miscarile lui pot fi asimilate celor normale.

Cercetatorii spun ca este vorba de o imbunatarie a vederii suficienta sa le permita suferinzilor sa identifice principalele obstacole din cale. Ei au numit-o A"vede functionalaA", neputand fi comparata deocamdata cu vederea normala. A"Pacientul va vedea practic niste tipare ale obiectelor mari in functie de luminaA", a explicat un cercetator. A"Primul pacient a vazut doar puncte de lumina dupa ani de intuneric, nu a fost impresionat delocA", a spus cercetatorul.

Obisnuidu-se cu noua vedere el a fost totusi incantat. A"Este o combinatie de bucurie, supriza, soc si sperietura fata de chestii pe care nu le vazuse niciodataA", a adaugat el.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 947 ori