O noua era in agricultura: Tehnologii avansate pentru superproductii si din piatra seaca

Miercuri, 20 August 2014, ora 14:00
3934 citiri
O noua era in agricultura: Tehnologii avansate pentru superproductii si din piatra seaca
Sursa foto: Reuters

Companiile japoneze de tehnologie isi folosesc experienta in sistemele cloud si in tehnologiile cu consum redus de energie in incercarea de a ajuta agricultorii sa depaseasca schimbarile climatice.

Panasonic, Fujitsu si alte companii cauta noi oportunitati de afaceri pentru a compensa scaderea cererii de pe piata electronicelor si se arata tot mai interesate de sere automatizate si terenuri agricole controlate prin senzori, care asigura conditii meteorologice constante necesare pentru o productie de legume pe tot parcursul anului, scrie Reuters.

Akisai, sistemul celor de la Fujitsu permite utilizatorului sa controleze cu o tableta sistemele de irigatie, de ventilatie si de incalzire din sera din Shizuoka, de la biroul sau din Tokyo sau din New York.

De asemenea, companiile isi transforma fabricile in ferme. Toshiba a inceput sa cultive legume in fosta sa fabrica de dischete de langa Tokyo, Panasonic cultiva legume in fabrica din Singapore, iar Sharp testeaza cultivarea de capsuni intr-o hala din Dubai.

Implicarea tehnologiei in agricultura este sustinuta de guvernul premierului Shinzo Abe, care promoveaza robotica si senzorii pentru a creste productia agricola si exporturile, fapt esential daca Japonia vrea sa adere la acordul de liber schimb Trans-Pacific Partnership.

Cererea locala de sisteme high-tech pentru agricultura este asteptata sa creasca de noua ori pana in 2020, la 586 milioane de dolari (60 miliarde de yeni), conform firmei de cercetare Seed Planning, mai ales ca fermierii sunt preocupati de impactul schimbarilor climatice asupra recoltelor. Vara trecuta a fost cea mai fierbinte in Japonia, cu temperaturi de 35 de grade Celsius in Tokyo, timp de o saptamana.

"In ultimii 4-5 ani, preturile legumelor a crescut in fiecare an ca urmare a caldurii", a spus Takayoshi Tanizawa, managerului proiectului agricol al celor de la Panasonic. "Fermierii se confrunta cu mari probleme deoarece nu mai pot cultiva legume de vara. Au spus ca nu au avut parte niciodata de o asa caldura. Mai sunt si perioadele cu foarte multa ploaie. Vremea neobisnuita devine din ce in ce mai intalnita".

Modelul japonez

Cultivarea legumelor in sere s-a dezvoltat in SUA si Europa, mai ales in Olanda, insa aici sistemele sunt concepute pentru o clima mai rece, avand incluse mai mult sisteme de incalzire, si nu de racire. In Japonia, costurile ridicate ale energiei electrice fac "racorirea" scumpa, neputand fi vorba de simpla pornire a aparatelor de aer conditionat, care ar ridica mult costul recoltei.

Panasonic a dezvoltat o sera pasiva cu consum redus de energie, unde senzorii declanseaza sistemele de irigatie si de ventilatie, in loc de un sistem de aer conditionat care sa controleze temperatura si umiditatea. Fujitsu are un sistem similar, unde panourile solare alimenteaza senzorii si camerele instalate pe terenurile agricole.

Serele acopera 11% din terenurile din Japonia pe care se cultiva legume, insa productia reprezinta 15% din total (1,6 miliarde de dolari), iar fermierii care folosesc serele au venituri duble fata de cei care cultiva in exterior, deoarece productia se mentine mai mult timp pe parcursul unui an.

Sera Fujitsu din Numazu, prefectura Shizuoka. Sursa foto: Reuters

Desi serele Panasonic nu sunt ieftine, un set complet costand 540.000 de dolari, compania a spus ca banii pot fi recuperati dupa sapte ani si apreciaza ca pretul sistemului sau reprezinta jumatate din cel care utilizeaza aer conditionat. O temperatura constanta poate creste recolta de la doua pana la opt ori pe an, a mai precizat Panasonic, companie care are ca obiectiv vanzarea a 1.000 de sere pana in martie 2017, cand spera ca propriile sisteme sa produca o zecime din productia Japoniei de spanac, adica 26.000 de tone.

Sistemele agricole high-tech pot aduce competitivitatea fermierilor japonezi la un nivel necesar daca tara semneaza tratatul TPP, in care sunt implicate 11 state.

"Ca si la semiconductoare... pentru a mentine costul redus, este nevoie de vanzari mari, avand in vedere ca industria semiconductorilor din Japonia este aproape de dezvoltarea urmatoarei generatii si de a adauga valoare", a declarat Takeshi Sudo, vicepresedinte la Fujitsu.

High-tech si in zootehnie

Cu high-tech si putina munca necesara, sistemul Akisai al celor de la Fujitsu va atrage "sange proaspat" intr-un sector unde varsta medie a fermierilor japonezi este de 66 de ani. Analiza impactului schimbarilor climatice asupra productiei agricole poate ajuta noii veniti sa descopere care sunt conditiile ideale: intr-un test, un utilizator si-a majorat veniturile cu 30% si a folosit cu aproape o treime mai putine ingrasaminte.

Fujitsu a precizat ca sistemul Akisai, lansat in 2012, este folosit de circa 200 de clienti, printre acestia fiind si retailerul Aeon, care aprovizioneaza magazinele sale cu legume proaspete recoltate din 15 ferme. Compania estimeaza un plus de 150 de milioane de dolari pana la finele anului fiscal ce se va incheia in martie 2016.

Iar acest tip de sisteme a intrat si in atentia companiilor din industria carnii.

Cum guvernul Japoniei vrea sa majoreze exporturile de carne de vita de cinci ori pana in 2020, Fujitsu a venit cu un gadget pentru juninci - care ar putea fi primul din lume purtat de vaci.

Sursa foto: Reuters

Gyuho, un pedometru, poate spune cand o juninca trece printr-o perioada de maxima fertilitate in functie de cat de mult se deplaseaza. Fermierul este informat si el si poate insemina artificial vaca, avand o sansa mai mare de a avea cate un vitel pe an de la fiecare vaca - un adevarat succes, mai ales ca pretul pentru o vaca poate ajunge la 5.000 de dolari.

"Inainte, trebuia sa urmaresti care este starea vacii sau sa verifici daca a lasat multe urme in jur", a spus Hiroshi Kadomatsu, crescator de vaci din prefectura Miyazaki din sudul Japoniei.

"Nu sunt sigur de un succes garantat cu Gyuho, insa cu siguranta va fi mult mai bine decat inainte".

#japonia agricultura high tech ferma , #Japonia