Majorarea TVA la 8% a destabilizat economia nipona. Cum suporta Europa si cote de peste 20%

Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 08:50
3336 citiri
Majorarea TVA la 8% a destabilizat economia nipona. Cum suporta Europa si cote de peste 20%
Foto: Best Flag

Tentativa de dublare a taxei pe valoare adaugata la 10%, in doua etape de-alungul unui interval de 18 luni, a aruncat Japonia in cea de-a patra recesiune din 2008. Avand in vedere efectele nebanuite asupra economiei nipone, taxa ar putea ramane inghetata la cota de 8% si dupa octombrie 2015 cand era planificata urmatoarea majorare, poate chiar pana in 2017, daca luam in calcul si proximitatea alegerilor electorale.

Japonia s-a grabit sa creasca taxele brusc, iar rezultatele au fost dezastruase. Ar fi putut mari taxele cu 3 puncte procentuale, ceea ce ar fi echivalat cu o majorare de 60% din nivelul de baza, asa cum a procedat Marea Britanie, ale carei cresteri de 2,5 puncte procentuale (majorare de 14%) nu a determinat nici cum vreun soc in economie, scrie Bloomberg.

"Proportional, cresterea este mult mai mare in Japonia, unde oamenii sunt obisnuiti cu o valoare mai mica a TVA", a comentat Julian Jessop, economist-sef international la firma de ceretare Capital Economics Ltd. din Londra. "Din punct de vedere psihologic, este un prag imens, pentru ca implica niste sume foarte mari de bani", a mai adaugat el.

Cresterea planuita ar fi una fara precedent in randul membrilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, de vreme ce taxele de consum au fost introduse aici la sfarsitul anilor '60, cand guvernul a decis sa creasca taxele pentru a ajuta economia tarii.

Prin comparatie, cresterea TVA in alte tari a fost mai mica decat cea a Japoniei. Spania a crescut de la 16% la 21% din 2010 pana acum, in decursul a trei ani. Italia a facut acelasi lucru din doua miscari, crescand taxa de la 20% la 22%.

Cresterile din 1979

Singura tara care concureaza cu Japonia in acest sens este Marea Britanie, care a crescut taxele de la 8% la 15% dintr-o singura miscare, in 1979. Desi masura a inabusit inflatia fara a restrange cheltuielile fiscale, criza economica n-a putut fi evitata.

Japonia a introdus abia in 1989 o cota de TVA de 3%, pentru a se alinia trendurilor economice internationale. In 1997, prim-ministrul de atunci, Ryutaro Hashimoto, si-a pierdut functia din cauza unei recesiuni provocate de o crestere brusca la 5%.

"Cresterea impozitelor este un eveniment rar in Japonia", a declarat Hidenori Suezaqa, analist fiscal si financiar la SMBC Nikko Securities Inc. din Tokyo si consilier al Ministrului de Finante. "Daca schimbarile ar fi mai mici si mai dese, impactul asupra economiei ar fi mult mai bland", a mai spus acesta.

Diferentele fata de tarile europene

Suezawa a mai mentionat si faptul ca impactul unei asemenea cresteri in Japonia este mult mai mare prin comparatie cu tarile europene, mai ales ca TVA se aplica bunurilor de consum esentiale asa cum este mancarea. Consumatorii din Europa mai pot anticipa si faptul ca majorarea taxelor le-ar putea furniza guvernelor fonduri mai mari pentru marirea pensiilor.

Fondul Monetar International a declarat ca a doua crestere a impozitelor pe consum, deja planuita, este necesara pentru a restabili disciplina fiscala.

Prim-ministrul Abe va fi nevoit sa ajusteze aceste taxe de indata ce gaseste alte modalitati de a tine debitele sub control, pentru ca populatia din Japonia se teme de noi cresteri, de vreme ce pot compara situatia locala cu cea din tari europene precum Marea Britanie, Franta si Germania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#TVA Japonia, #majorare taxe Japonia, #recesiune japonia, #TVA Europa , #Japonia