Mai multe fonduri pentru activitatile de cercetare si dezvoltare

Joi, 24 August 2006, ora 07:48
958 citiri

Cheltuielile companiilor europene pentru activitatile de cercetare si dezvoltare ar putea creste cu 5% anual in urmatorii trei ani, recuperand diferenta fata de investitiile efectuate de firmele din Japonia si Statele Unite in operatiuni similare, transmite Reuters.Un sondaj realizat de Uniunea Europeana (UE) in randul a 449 de companii arata ca situatia in sectorul de cercetare si dezvoltare la nivel european s-a imbunatatit in ultimul timp, iar firmele intentioneaza sa majoreze volumul fondurilor alocate acestor activitati.

"Performantele companiilor europene vor fi cel putin la fel de importante ca cele ale corespondentilor din Statele Unite in ceea ce priveste investitiile pentru cercetare si dezvoltare, pentru prima data dupa mai multi ani, in conditiile in care volumul fondurilor alocate acestui sector va creste cu 5% anual", se spune intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Sumele alocate sectorului de cercetare si dezvoltare reflecta gradul de dezvoltare a companiilor si progresele efectuate de acestea in domeniul tehnologic, care determina expansiunea economiilor si a ofertei de munca.

Sondajele precedente au aratat insa ca diferenta intre Uniunea Europeana, pe de o parte, si Japonia si Statele Unite, pe de alta parte, a crescut treptat, in defavoarea companiilor europene.

Cheltuielile companiilor din UE pentru cercetare si dezvoltare au crescut cu 0,7% anul trecut, dupa ce au consemnat o scadere cu 2% in 2004.

Sefii statelor din Uniunea Europeana vor ca investitiile in sectorul de cercetare si dezvoltare, atat cele publice cat si cele private, sa atinga 3% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in anul 2010.

In prezent, volumul acestor cheltuieli se apropie de 1,9% din PIB, sub nivelul de 2,6% din PIB inregistrat in Statele Unite si cel de 3,2% din Japonia.

Sondajul a aratat totdata ca majoritatea firmelor din Statele Unite aleg sa desfasoare activitatile de cercetare si dezvoltare in tarile de provenienta, astfel ca Germania, Marea Britanie si Franta sunt locatiile preferate pentru efectuarea unor astfel de investitii.

Cu toate acestea, exista companii europene care desfasoara activitati de cercetare si dezvoltare in afara blocului european, respectiv in Statele Unite, China si India.

Agentia Mediafax