Japonia vrea sa renunte la energia nucleara pana in 2030

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 13:33
1189 citiri
Japonia vrea sa renunte la energia nucleara pana in 2030

Guvernul japonez vrea sa renunte la energia nucleara pana in 2030, decizie luata la optsprezece luni de la accidentul de la Fukushima, a informat miercuri ziarul nipon Mainichi Shimbun.

Premierul japonez Yoshihiko Noda ar putea lua decizia la sfarsitul acestei saptamani, in cadrul unei reuniuni privind noul plan energetic care urmeaza a fi stabilit dupa catastrofa nucleara din martie 2011.

In cazul in care Japonia opteaza pentru renuntarea la energia nucleara, ea se va alatura tarilor care au optat pentru aceasta strategie dupa Fukushima: Germania a decis sa-si inchida cele 17 reactoare pana in 2022, in timp ce Elvetia intentioneaza sa faca acelasi lucru in mod progresiv pana in 2034.

Desi decizia japoneza vizeaza un termen mai indepartat fata de planul german, amploarea sa va fi mai mare, deoarece insula avea 54 de reactoare inainte de accident (50 de unitati in prezent). Doar doua reactoare sunt in prezent operationale.

Celelalte sunt oprite, fie din cauza unui seism, fie din cauza masurilor suplimentare de securitate cerute de autoritatile nipone.

Energia nucleara a reprezentat aproape 30% din consumul de energie din Japonia inainte de accidentul de la 11 martie 2011 de la centrala Fukushima Daiichi (220 km nord-est de Tokyo), provocat de seismul puternic si tsunamiul devastator care maturat regiunea.

#Japonia energie nucleara, #energie nucleara, #plan energetic Japonia, #reactoare nucleare Japonia , #Japonia