Japonia va achizitiona, in premiera, titluri de stat chineze

Marti, 13 Martie 2012, ora 09:44
1326 citiri
Japonia va achizitiona, in premiera, titluri de stat chineze

Japonia a anuntat ca, pentru prima data, va achizitiona obligatiuni de stat ale Chinei, in cadrul consolidarii schimburilor financiare dintre cele doua puteri asiatice, transmite AFP.

"Am primit acordul autoritatilor chineze pentru a cumpara obligatiuni de stat" in valoare de aproximativ 10,3 miliarde de dolari, a declarat ministrul nipon al finantelor, Jun Azumi, in cursul unei conferinte de presa.

Acest demers se inscrie in cadrul unei serii de acorduri financiare incheiate in decembrie intre Tokyo si Beijing. Autoritatile japoneze le-au cerut ulterior oficial permisiunea omologilor de la Beijing de a achizitiona obligatiuni emise de guvernul chinez, primind recent unda verde.

Azumi a tinut sa precizeze ca data la care vor fi cumparate bonuri de tezaur ale Chinei nu a fost stabilita, mentionand ca aceasta decizie va fi luata in functie de evolutia pietei.

China si Japonia, a doua si a treia putere economica mondiala, ambele in posesia unor uriase rezerve de schimb, incearca amandoua sa-si diversifice investitiile in monede straine. Ele sunt principalele detinatoare de bonuri ale Trezoreriei americane.

Acordurile din decembrie au ca obiectiv sa dezvolte folosirea monedelor lor nationale, yuanul si, respectiv, yenul, in tranzactiile si investitiile bilaterale, in locul dolarului american, cum este in prezent cazul pentru circa 60% din schimburile chino-japoneze.

Folosirea directa a monedei lor va permite societatilor chineze si japoneze sa-si diminueze costurile si sa se puna la adapost de fluctuatiile devizei americane. In acelasi timp, autoritatile din cele doua tari sunt de parere ca noua situatie va reprezenta o garantie pentru stabilitatea financiara a regiunii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#titluri de stat chineze, #Japonia titluri de stat , #Japonia