Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Japonia "tremura" in fata unui nou posibil accident nuclear

Japonia "tremura" in fata unui nou posibil accident nuclear


Tokyo Electric Power (Tepco) se pregateste sa evacueze din cladirea reactorului avariat al centralei nucleare Fukushima-Daiichi circa 400 de tone de combustibil nuclear uzat (puternic imbogatit).

Astfel, aproximativ 1.300 de ansambluri de combustibil ambalate urmeaza sa fie scoase din cladirea ce s-ar putea prabusi la un nou cutremur puternic, dupa ce a fost grav afectata de seismul de 9 grade si tsunamiul devastator din 11 martie 2011, informeaza publicatia online rusa Meteovesti.

Nelinistea japonezilor si a tuturor vecinilor lor in fata procedurii iminente este destul de usor de inteles, scrie publicatia mentionata, in conditiile in care radiatiile intregii cantitati de combustibil ce urmeaza sa fie evacuat de la Fukushima echivaleaza cu de "14.000 de ori" radiatiile de la Hiroshima.

Un veteran al industriei nucleare americane, expertul Arnie Gundersen, apreciaza ca operatorul centralei Fukushima "se va confrunta cu o serie de dificultati in timpul evacuarii barelor de combustibil nuclear", insa publicatia citata nu le mentioneaza.

Toshio Kimura, care a lucrat la aceasta centrala mai mult de 12 de ani, a declarat ca, in mod normal, barele de combustibil sunt controlate de calculator. Acum, insa, angajatii de la Tepco, operatorul centralei, vor trebui sa actioneze exclusiv manual, ceea ce ar putea duce la consecinte neasteptate.

Descriind posibilele riscuri, intr-o intalnire cu presa, el a apreciat ca daca ceva nu va merge bine, consecintele operatiunii de evacuare vor fi considerabil mai severe decat cele in urma accidentului de la Fukushima in 2011 si a catastrofei de la Cernobal in 1986.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1467 ori