Japonia risca sa intre in incapacitate de plata

Vineri, 11 Iunie 2010, ora 13:18
1515 citiri
Japonia risca sa intre in incapacitate de plata

Japonia risca sa intre in incapacitate de plata daca nu reuseste sa controleze cresterea datoriei publice, care a ajuns la un nivel "urias", a avertizat noul premier nipon, Naoto Kan, informeaza Mediafax.

Kan a preluat functia dupa ce premierul anterior a demisionat.

El a facut din reducerea gradului de indatorare o prioritate pentru guvern, in contextul ingrijorarilor pietelor financiare in legatura cu datoriile suverane din mai multe state dezvoltate.

Japonia are o datorie publica echivalenta cu dublul Produsului Intern Brut.

"Nu putem proteja finantele publice, care depind in principal de emisiunile de obligatiuni. Dupa cum putem intelege din confuzia din zona euro, poate sa apara riscul intrarii in incapacitate de plata in cazul in care cresterea datoriei publice este ignorata, iar increderea investitorilor se pierde", a declarat Kan.

Ministrul Strategiei, Satoshi Arai, a afirmat ca guvernul intentioneaza sa puna la punct curand un program pe termen mediu si lung pentru reducerea deficitului.

Totodata, premierul pledeaza pentru organizarea unor dezbateri asupra unui proiect de crestere a TVA in scopul finantarii cheltuielilor sociale in crestere din cauza imbatranirii populatiei.

#datorie, #incapacitate, #japonia, #plata, #publica , #Japonia