Japonia pregateste un plan de relansare in valoare de 100 miliarde de euro

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 08:50
1147 citiri
Japonia pregateste un plan de relansare in valoare de 100 miliarde de euro

Viitoarea coalitie guvernamentala din Japonia pregateste un plan de stimulare economica insotit de o suplimentare a bugetului ce ar putea atinge 10.000 miliarde de yeni (circa 100 de miliarde de euro), cu scopul de a dinamiza activitatea interna, chiar recurgand la majorarea plafonului datoriilor, transmite AFP.

Partidul Liberal Democrat (PLD, de dreapta), mare invingator al alegerilor legislative desfasurate duminica, si aliatul sau traditional, Noul Komeito (de centru), lucreaza asupra unui plan de masuri ce vor fi puse in aplicare imediat dupa intrarea in functie a noului guvern, prevazuta pentru sfarsitul lunii.

Scopul este de a accelera reconstructia zonei de nord-est a tarii, devastata de seismul urmat de tsunami de la 11 martie 2011, de a reface podurile, tunelurile si alte infrastructuri publice invechite, de a stimula consumul, urmarind in acelasi timp sa se puna capat deflatiei.

"Este necesar un total de 10.000 de miliarde de yeni", a declarat miercuri reprezentantilor presei un responsabil al PLD, alaturandu-se punctului de vedere sustinut de Noul Komeito.

Cele doua partide urmeaza sa ajunga la un acord cu privire la detalii cel mai tarziu la 25 decembrie, ajunul investiturii viitorului premier, Shinzo Abe, presedintele PLD.

Suplimentarea va trebui sa fie aprobata de parlament in februarie si finantata prin emiterea unor noi certificate de trezorerie.

Viitorul executiv conservator va depasi plafonul de crestere a datoriei anuale de 44.000 de miliarde yeni (420 de miliarde euro) pe care si l-a impus guvernul de centru-stanga pentru a diminua datoria uriasa a tarii (peste 200% din PIB).

"Vom devansa calendarul lucrarilor publice care oricum erau necesare mai devreme sau mai tarziu", a precizat Masahiko Komura, vicepresedinte al PLD, un partid care si-a mentinut decenii de-a randul puterea asupra Japoniei, stimuland economia prin construirea infrastructurii.

El a tinut sa sublinieze ca pentru finantele tarii este mult mai benefic pe termen mediu sa se realizeze lucrarile in timpul crizei, pentru ca in acest mod se da un impuls economiei, iar mana de lucru si materialele sunt mai ieftine si ratele mai scazute la imprumuturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Japonia relansare economie, #Japonia plan buget , #Japonia