Guvernul Japoniei ar putea ramane fara bani la sfarsitul lui noiembrie, daca parlamentul nu ajunge la un acord in legatura cu finantarea cheltuielilor bugetare.
Impasul dintre putere si opozitie a dus la intarzierea adoptarii unei legi cruciale pentru finantarea bugetului anului fiscal curent, ceea ce ar putea sa intarzie reactiile guvernului la o economie care incetineste. Aceasta problema alarmeaza si agentia de rating Moody's, relateaza Reuters.
Politicienii japonezi mai au, insa, timp sa reduca datoria guvernamentala, tinand cont ca randamentele obligatiunilor japoneze vor ramane probabil reduse, iar balanta contului curent arata deocamdata un surplus, crede Tom Byrne, vicepresedinte in cadrul Moody's.
"Randamentele bondurilor japoneze vor ramane probabil in continuare reduse, iar acest fapt le ofera autoritatilor ceva timp pentru a reduce deficitele", a comentat reprezentantul Moody's.
Ratingul Moody's pentru Japonia este Aa3, cel de-al patrulea nivel fata de ratingul maxim: AAA.
Partidele de opozitie, care controleaza camera superioara a parlamentului si pot bloca propunerile legislative, nu au permis adoptarea noii legi pentru a forta guvernul sa dizolve camera inferioara si sa convoace alegeri anticipate.
Fara aceasta lege, guvernul ar putea ramane fara bani la sfarsitul lui noiembrie.
Exista insa si factori care confera datoriei japoneze o perspectiva stabila.
Balanta de cont curent va prezenta, cel mai probabil, un surplus in urmatorii cinci ani. Acesta este datorat investitiilor straine ale Japoniei si faptului ca cea mai mare parte a datoriei tarii, 91,3%, este detinuta de investitori autohtoni.
Mai mult, Banca Japoniei a fost foarte activa in cumpararea de bonduri guvernamentale, ceea ce a mentinut randamentele scazute si a sustinut cresterea economica.
Datoria tarilor bogate, la fel de mare ca in perioada razboiului