Japonia isi militarizeaza flancul dinspre China: 10.000 de soldati si baterii de artilerie

Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 15:20
4355 citiri
Japonia isi militarizeaza flancul dinspre China: 10.000 de soldati si baterii de artilerie
Foto: Cimsec.org

200 de insule din Marea Chinei vor fi impanzite de trupele japoneze, intr-o actiune fara precedent declansata de guvernul de la Tokyo, in fata amenintarii expansioniste manifestate de China.

In completarea actiunilor militare intreprinse de Statele Unite pentru a contracara expansiunea Beijingului in Marea Chinei, Japonia a decis sa alinieze o forta militara masiva inspre flancul estic al Chinei, anunta The Guardian.

Linie fortificata

De-a lungul celor 200 de insule care se intind pe 1.400 de kilometri in Marea Chinei de Est, Japonia va instala baterii de artilerie de coasta si baterii antiaeriene, urmand ca in urmatorii 5 ani numarul soldatilor trimisi pe aceasta linie fortificata sa creasca la aproximativ 10.000.

Desi China nu este desemnata in mod oficial o amenintare directa, premierul Shinzo Abe a manifestat in diverse randuri o ingrijoare crescanda fata de programul continuu de inarmare al Beijingului.

Mai multe surse din interiorul guvernului japonez sustin ca premierul Abe intentioneaza prin aceasta masura sa limiteze tendintele expansioniste manifestate de China, protejand in acest fel si interesele economice ale Japoniei in zona Pacificului de Vest.

Odata ce echipamentul militar al Japoniei va fi instalat pe linia fortificata din Marea Chinei de Est, navele chineze vor trebui sa treaca prin dreptul acesteia pentru a iesi in Oceanul Pacific, o zona pe care Beijingul o considera vitala pentru planurile sale comerciale si militare.

Chiar daca navele militare ale Chinei au dreptul sa circule pe aceasta ruta, conform legilor internationale de navigatie, vor trebui sa o faca de acum inainte direct prin fata tevilor de tun ale armatei japoneze, s-a confesat un oficial de la Tokyo catre reporterii agentiei Reuters.

Beijingul, pus la colt

Pentru Toshi Yoshihara, profesor la Academia Navala a Statelor Unite, miscarea facuta de Tokyo este menita sa limiteze spatiul de manevra al Beijingului in zona Marii Chinei de Est si a Pacificului de Vest si ofera un timp de ragaz aliantei americano-nipone pentru a raspunde in cazul unui conflict cu China.

"Este ca si cum Japonia a intors brusc foaia in relatia cu China", apreciaza profesorul Yoshihara.

Guvernul nipon a inceput sa manifeste o ingrijoare tot mai mare fata de actiunile Beijingului din Marea Chinei de Est, in special fata de cele din jurul arhipelagului Senkaku, disputat de cele doua state, dupa ce a observat rezultatul actiunilor in forta efectuate in Marea Chinei de Sud.

Expertii militari cred ca militarizarea lantului de insule japoneze din marea Chinei de Est si legarea acestii linii fortificate de pozitiile detinute de Filipine reprezinta un mod de a trasa o linie clara de demarcatie intre sfera de influenta americano-japoneza din regiune si cea chineza.

"In urmatorii 5-6 ani, aceasta linie de demarcatie va fi cruciala in raportul militar dintre China, pe de o parte, si Statele Unite si Japonia, pe de alta", crede fostul ministru japonez al Apararii, Satoshi Morimoto.

Neincredere mutuala

Relatiile diplomatice si comerciale dintre Tokyo si Beijing au cunoscut o usoara imbunatatire, dar neincrederea persista de ambele parti.

Oficialii din ambele tari au stabilit sa creeze un sistem comun de supraveghere aeriana si maritima pentru a evita incidentele militare nedorite in zona revendicata de ambele state.

In acelasi timp, Japonia a crescut expunerea militara in zona, in urma intensificarii patrulelor militare ale marinei chineze in jurul insulelor Sekaku, pana acum fiind raportate 33 de violari ale spatiului aerian si maritim al Japoniei de catre avioanele si navele din China.

Pentru trasarea liniei militarizate din largul marii Chinei de Est, ministrul Apararii de la Tokyo a primit un buget de 27 de miliarde de dolari, care urmeaza sa fie cheltuiti in acest scop in urmatorii 5 ani.

#linie militarizata Japonia China, #expansiune militara China, #buget aparare Japonia, #alianta SUA Japonia , #Japonia